Kezdőlap Gazdaság Idén is díjazzák a magyar gazdaság motorjait

Idén is díjazzák a magyar gazdaság motorjait

2019-ben is rangsorolják Magyarország meghatározó kis- és középvállalkozásait. A teljes listát és a kategóriák dobogósait március 21-én jelentik be a budapesti Aquincum Hotelben a KKV TOP100 Díjátadó Gálán.

A kis- és középvállalkozások a hátukon viszik a gazdaságot és az országot, de a napi munkában a vezetőknek alig marad idejük a tájékozódásra és az üzleti kapcsolatok építésére. A KKV TOP100 esemény küldetése, hogy a legeredményesebb kkv-k megkapják azt az elismerést és segítséget, amit megérdemelnek.

Kalocsai Zsolt, az RSM Hungary Zrt. vezérigazgatója, a kuratórium elnöke elmondta, Magyarországon az utóbbi években az látszik a kkv-szektorban, hogy nyílik az olló a vállalkozások között.

„Megfigyelhető, hogy a cégek között egyre több a kiemelkedően sikeres, de még mindig rengeteg az olyan, amely komoly elmaradásban van a többiekhez képest. A két csoport közt hatalmas szakadék tátong. A digitalizáció mindenkit hatványozottan érint a szektorban, a termelékenység és hatékonyság növelése pedig komoly kihívást jelent, hiszen fel kell venni a versenyt mind a belföldi, mind pedig a külföldi piacokon a helyi KKV-kel, valamint multinacionális társaságokkal isl” – véli a szakértő. Hozzáteszi: „A KKV TOP 100 program, – rendezvényein keresztül – hatékony eszköz lehet a lemaradásban levő cégek felzárkóztatásához is.”

A szervezők által vizsgált cégek bázisát azon vállalkozások alkották, amelyek az Európai Unió KKV besorolása szerint kis- és középvállalkozásnak minősülnek. A szakmai zsűri mezőgazdaság, ipar, építőipar, kereskedelem és szolgáltatás kategóriában kereste a legjobb kis- és középvállalkozásokat.

Kalocsai Zsolt elmondta, a listát egy objektív értékelési szempontrendszer alapján állították össze.

„A zsűri a legrelevánsabb adatokat vette górcső alá, úgymint pénzügyi és létszámadatok, az abból számolt hatékonysági mutatók, így az árbevétel arányos eredmény és az egy főre jutó eredmény, valamint a cég hosszú távú stabilitását is mutató alapítási dátum. Emellett nem hagyták figyelmen kívül a cégek forrás és piac oldali diverzifikáltságát sem, így azt is megvizsgálták, hogy nyertek-e EU-s pályázatot vagy közbeszerzést, illetve végeznek-e export tevékenységet” – fogalmazott.

Hozzátette, az adatok elemzése után a kuratórium rögzítette a pontos módszertant, mely alapján a rangsor összeállt.

Az illusztris céglista jelentőségét jól érzékeltetik a számok is: az 500 cég összesített árbevétele meghaladja a 2640 milliárd forintot, melyet közel 250 milliárd profittal együtt értek el, míg az általuk foglalkoztatott munkavállalók száma eléri az 50 ezer főt, derül ki az OPTEN adatbázisából.

A díjazott vállalkozásoknak egy névre szóló, gravírozott kristálytrófeával és a KKV TOP100 kiadványban való bemutatásával fejezik ki a cégeknek az elismerésüket a szervezők. Emellett az első helyezettek egy éves tagságot kapnak az Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége Zrt. milliárdos cégek vezetőit tömörítő üzleti csoportjában is.