Kezdőlap Hírek Kecskeméti középiskolás diákok kutatási projektjeinek sikerei

Kecskeméti középiskolás diákok kutatási projektjeinek sikerei

2019.02.22-23-án rendezték meg Budapesten a Kutató Diákok Országos Szövetsége szervezésében az egyik legrangosabb kárpátmedencei kutatási verseny hazai tematikus konferenciáját. A XIX. TUDOK Műszaki és Reáltudományi Tematikus Konferencián középiskolás diákok által lebonyolított kutatási projekteket és eredményeiket lehetett bemutatni a szakmai zsűrinek. A diákoknak nem csak bemutatni kellett kutatásukat, hanem a zsűri kérdéseire felelve az adott területen való jártasságukat is bizonyították, amely gyakorlatilag a projektek védése volt.

A több hónapos felkészülési munka eredményeként nagyon színvonalas, a közoktatásban tanított oktatási tartalmat messze meghaladó tudás tükröződött valamennyi bemutatott projektnél. Már a tematikus konferenciára való bekerülést is egy előzetes szűrés előzte meg, amely során rövid kutatási összefoglaló alapján döntött a szűri a bejutásról.

A verseny tétje a kárpátmedencei döntőbe jutás volt, ahol a hazai és határon túli diákok mérik össze tudásukat és mutatják be a lebonyolított kutatási projektjeiket. A tárgyjutalmak mellett felvételi többletpontok és a felsőoktatási kutatási projektekbe való bekapcsolódás lehetősége is szerepel a díjak között.

Kecskemétről három csapat képviselte műszaki területen iskoláinkat. Az egyetemi oktatókból, középiskolai tanárokból és műszaki cégek kutatási szakembereiből álló zsűri döntése alapján a három kecskeméti csapatból kettő képviselheti iskoláját és Kecskemétet a szentesi nemzetközi döntőben.

A Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumból Kaptás Flóra és Venyingi Fanni 11. évfolyamos tanulók „Rajintelligencia alapú terepfelderítés” című robotok biológiai minták alapján történő együttműködésére épülő projektje, valamint a Kecskeméti Bolyai János Gimnáziumból Kolláth István és Remény Olivér 12. évfolyamos tanulók „LogB – Mérj Bármit Bárhol Bármikor” című Arduino alapú moduláris keretrendszer fejlesztése vívta ki a jogot a továbbjutásra.

A felkészítő/mentor tanárok Sikó Dezső, Pap-Szigeti Róbert és Kiss Róbert voltak.

A kecskeméti iskolák projektjeinek rövid összefoglalói:

LogB – Mérj Bármit Bárhol Bármikor

Iskola: Bolyai János Gimnázium

Szerzők: Kolláth István, Remény Olivér 12. évf. tanulók

Mentor: Sikó Dezső, Pap-Szigeti Róbert szaktanárok

A LogB a mérőeszközök elkészítését teszi egyszerűbbé és olcsóbbá. Az általuk fejlesztett moduláris keretrendszer az Arduino mikrokontroller-családra épül. Remélik, hogy a LogB lesz a jövőben az Arduino alapú mérőeszközök standardja. Egy felhasználóbarát kódgenerátoron dolgoznak jelenleg, ha elkészül, nem lesz feltétel már a programozni tudás sem. Ez alapján, akár egy felsős általános iskolás is használni tudja a LogB-t, miközben egy egyetemista is megtalálhatja számítását a projektben, ha természettudományos mérésekre szeretné használni.

Rajintelligencia alapú terepfelderítés

Iskola: Bányai Júlia Gimnázium

Szerzők: Kaptás Flóra, Venyingi Fanni 11. évf. tanulók

Mentor: Kiss Róbert szaktanár

A természetben rajokban élő állatok viselkedésmintáitrobotokkal modellezve juthatunk a rajintelligencia fogalmához. Az utóbbi évek egy domináns kutatási területe mindez, hiszen a biológiai egyedek (hangyák, méhek, halrajok) önálló működéséből és kommunikációs kölcsönhatásaiból egy globális viselkedés alakul ki, amelyet robotokkal modellezve olyan decentralizált rendszerekhez juthatunk, amelyek megkönnyíthetik a katasztrófák helyszíneinek felderítést, de akár katonai alkalmazásoknál is előnyösek lehetnek. A kutatási projektben egy terepfelderítési feladatot végzett a létrehozott és programozott robotraj, így felgyorsítva a keresést. A különböző kutató laboratóriumok és cégek által fejlesztett rajintelligencia elven működő robotrajok már valós problémákat oldanak meg, és a jövőben várható, hogy a terület egyre bővül.

A pillangóhatás modellezése kettős ingával

Iskola: Bolyai János Gimnázium

Szerző: Sulcz Ferenc Bálint 11. évf. tanuló

Mentor: Sikó Dezső szaktanár

A projekt célja a kaotikus rendszerek fizikai modellezése a kezdeti fázisviszonyoknak függvényében. A kísérleti bemutató mechanikai kettős inga felhasználásán keresztül valósult meg, környezetbarát anyagok és eszközök felhasználásával. A számítógépes szimuláció összhangban jeleníti meg a kettős ingamozgás labilis állapotait, összetett mozgását, kirajzolja a Lorenz attraktort. A mechanikai modell alkalmazható, felhasználható az összetett, instabil rendszerek leírására és tanulmányozására.