Kezdőlap Események Mogyoró kutya is a Gyógyító Bocsokkal tartott

Mogyoró kutya is a Gyógyító Bocsokkal tartott

Mogyoró, a hat hónapos mentőkutya is „rendelést” tartott ma a Béke Iskola második osztályos tanulóinak. A Bács-Kiskun Megyei Kórház Gyógyító Bocsok csapata játékos formában mutatta be a kicsiknek, mi is várhat rájuk, ha betegek lesznek.

A gyerekek nagyon készültek, mindenki hozta otthonról saját plüss kedvencét, hogy azokat közösen gyógyíthassák meg. Ehhez először beöltöztek műtősruhába, illetve orvosi köpenyt,maszkot, és sapkát húztak, majd nekiálltak a komoly munkának.

Dr. Bozóki Boglárka gyermekorvos, Dr. Cseh Dóra szájsebész, Dr. Tankóné Kiss Gabriellagyógyfoglalkoztató, a kecskeméti kórház munkatársai és Trencsényi Péter, katonai mentős, Mogyoró gazdájamutatta meg a gyerekeknek a különböző orvosi eszközöket, többek között a láz- és vérnyomásmérőt, az infúziót, a fecskendőket, az oxigénmaszkot. Mindezeket ki is próbálhatták egymáson és plüssállataikon. 

Megismerkedhettek az emberi szervekkel, csontokkal, megtanulták a helyes szájhigiéniát, részesei lehettek egy műtétnek, illetve lázat, pulzust és vérnyomást mértek. 

Az igazi izgalom számukra a foglalkozás végén Mogyoró kutya és Petilátványos bemutatója volt.

A „Gyógyító Bocsok” egy olyan program, amely játékos keretek között igyekszik megismertetni a gyógyító tevékenységet a gyermekekkel. Orvosok, egészségügyi szakemberek segítségével játszanak el egy orvosi rendelést, ahol a gyerekek plüss játékát meggyógyítva, önmaguk győződhetnek meg arról, hogy ami az orvosnál illetve a kórházban történik, az korántsem olyan rémisztő, mint amekkora félelem övezi.

A program segítségével elsősorban a gyermekek kórháztól, orvosoktól való félelmét szeretnék csökkenteni. Az óvodások, kisiskolások játszva tapasztalhatják meg, hogyan zajlik egy orvosi vizsgálat. Emellett közvetlen kapcsolatba kerülnek a gyermeki szemmel talán félelmetesnek tűnő orvosi eszközökkel, kipróbálhatják, felvehetik azokat. A Gyógyító Bocsok orvosokból, mentőápolókból, egészségügyi szakdolgozókból áll. A Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány és az Oktomed Alternatív Mentőszolgálat közösen támogatja a csapat munkáját.