Kezdőlap EgészségA kormányzati együttműködés mellett társadalmi összefogást is indít a Segélyszervezet, hogy a háború után visszatérő családok gyermekei újrakezdhessék a tanulást.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2014 óta segíti a háború után visszatérő családokat, kiemelt figyelmet fordítva az üldözött keresztényekre. Az elmúlt években többek között lakóházak újjáépítésével támogatta a visszatérőket, a segélyprogramja most induló szakaszának részeként a harcokban károkat szenvedett iskolák újjáépítését, felszerelését is segíti a helyszínen. A nagyszabású humanitárius segélyprogram a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Hungary Helps program keretében valósul meg. A kormányzati együttműködés mellett adományozási csatornáin társadalmi összefogást is indít a karitatív szervezet, melyeken pénzadományokkal lehet hozzájárulni a háború után visszatérő gyermekek iskolakezdéséhez. Az Ökumenikus Segélyszervezet helyszíni tapasztalatairól, a kormányzat szerepvállalásáról, az eddigi legnagyobb magyar segélyprogram céljairól, további elemeiről, valamint a most induló adománygyűjtésről március 20-ai sajtótájékoztatójukon számoltak be a segélyszervezet és a kormány képviselői.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója az elmúlt évekbeli iraki tevékenységükre visszatekintve elmondta, hogy egyedüli regisztrált magyar segélyszervezetként vannak jelen Irakban, munkájukat az ACT Alliance nemzetközi szövetség kötelékében végzik magyar kormányzati illetve magánadományozói támogatásokból. Az Iszlám Állam 2014-es térnyerését követően rendszeresen hajtanak végre segélyakciókat a háború elől menekülő családok támogatására. 2016-ban a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az iraki kurdisztáni Erbilben nyitottak központot azzal a célkitűzéssel, hogy hosszú távú segélyprogramjaikkal hatékony segítséget nyújtsanak a háború miatt nehéz helyzetbe került családok helyben maradásához, életük újrakezdéséhez.

Az elnök-igazgató kifejtette, hogy 2017 őszén a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Hungary Helps program keretében végzett humanitárius segélyprogram első, sikeresen lezárt 125 millió forintos szakaszában 55 lakóházat építettek újjá Qaraqoshban, 1 fiú- és 1 lányiskolát újítottak föl Bashiqában, valamint egy 2500 embert ellátó vízhálózat rekonstrukcióját végezték el Alqoshban. Az újjáépítés mellett humanitárius segítségként 324 család téli tüzelőt, 600 család pedig élelmiszert és takarókat kapott. A kézzelfogható segítség mellett munkájuk fontos eleme a sokat szenvedett családok pszichoszociális támogatása is. Nagyszabású segélyprogramjuk végrehajtását erbili irodájuk mellett a 2018 februárjában Bashiqában létrehozott visszatelepülési központjuk, illetve több helyi partnerszervezet is segíti.   

A segélyszervezet elnök-igazgatója iraki segélyprogramjuk folytatásának részletezésekor az iskolák felújításának fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy felméréseik során kiégett tantermek, leszakadt táblák, hiányos és törött bútorok fogadták Irakban munkatársait. Az egykor gyermekzsivajtól hangos udvarokon romok, a falakon lövések nyomai. Van iskola, ahol már részben újraindult az élet, míg máshol segítség nélkül esély sincs arra, hogy újra elkezdődhessen a tanítás.

Éppen ezért a Külgazdasági és Külügyminisztérium által támogatott segélyprogram újabb két éves, 375 millió forint értékű szakaszában öt, az Iszlám Állam térnyerése miatt súlyosan károsodott iskolát fognak felújítani Moszullal szomszédos Hamdaniya kormányzóság területén, Karemlesh (itt kettőt), Bashiqa, Qaraqosh és Talkif településeken. Az Ökumenikus Segélyszervezet emellett hat ivóvíz ellátáshoz kapcsolódó, és 26.549 ember ivóvíz ellátását biztosító hálózat és tározók rekonstrukcióját hajtja végre Karakosh hat településén: Gabara, Taftian, Nasiria, Baqufa, Hatura és Sereshka falvakban. Az újjáépítés mellett 200 családot támogatnak humanitárius segéllyel a hideg téli időszakokban élelmiszerrel és takarókkal. 

Folytatódik a pszichoszociális segítségnyújtás is, melyet a sokat szenvedett családok egy újonnan beindított közösségi központban vehetnek igénybe Qaraqoshban. Az elnök-igazgató emlékeztetett, hogy a kormányzati együttműködés mellett „Adjunk esélyt a visszatérésre, esélyt a maradásra!” címmel, adománygyűjtés formájában társadalmi összefogást is indítanak Magyarországon, hogy a háború után visszatérő iraki családok gyermekei újrakezdhessék a tanulást.

A 1353-as adományvonalon, a www.segelyszervezet.hu oldalon található online adományozási felületen és a 11705008-20464565-ös számlaszámon, a közleményben Irak megjelöléssel március 31-ig beérkező pénzadományokból a Magyar Kormány támogatásából felújított iskolaépületeket fogják új bútorokkal, táblákkal és felszerelésekkel ellátni.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárságának vezetője elmondta: Magyarország a migrációt helyben szeretné megelőzni, ezért a válságrégiókban nyújt segítséget, hogy ne kelljen útnak indulniuk az ott élő embereknek, és hogy visszatérhessenek otthonaikba, akik szülőföldjüket elhagyni kényszerültek. Magyarország Kormányának ugyanis határozott álláspontja az, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig fordítva. A 2 éve létrehozott Hungary Helps Program ezt a módszertani elvet követi.


A magyar kormány a világon az elsők közt ismerte fel azt a tényt, hogy ma a legüldözöttebb vallás a kereszténység. A magyar kormány ezért – a világon elsőként és egyedüliként – kormányzati szintre emelte 2016-ban az üldözött keresztények megsegítésének ügyét. Tettük ezt azért is, mert mi tudjuk, hogy a kereszténység az európai kultúra alapja, és így a keresztény közösségek üldözése az európai kultúra és civilizáció elleni támadást jelentik.

Az iraki keresztény közösségek számára központi régiónak számító Ninivei-fennsík újjáépítése a figyelmünk és támogatásaink fókuszában van: Magyarország erejéhez mérten kiveszi részét abból a nemzetközi kezdeményezésből, amelynek célja az észak-moszuli térség háború utáni életlehetőségeinek megteremtése. Kiemelt jelentőségű ez a segítségnyújtás, hiszen a szülőföldön való maradás és a visszatérés elősegítése révén a migráció megállításához járul hozzá, ezt igazolja a Tell-Aszkuf megrongált lakóházainak részbeni, magyar kormány jóvoltából megvalósult helyreállítása, amelynek köszönhetően az Iszlám Állam által elüldözött 1300 családból 1000 visszatérhetett otthonába.

Azbej Tristan államtitkár elismerését kifejezve méltatta az Ökumenikus Segélyszervezet humanitárius erőfeszítéseit, kiemelve kétéves humanitárius és fejlesztő programját, amelyet a magyar kormány támogatásával indított Irakban, és amelynek elsődleges célja a visszatelepülés és a helyben boldogulás elősegítése. 


Háttér-információ 

Az Ökumenikus Segélyszervezet iraki tevékenységét a magyarországi központi iroda felügyeletével, az erbili humanitárius képviseletén keresztül, helyszínre delegált magyar munkatársakkal, valamint helyi munkatársakkal, szakértőkkel továbbá helyi partnerekkel történő együttműködésben végezi.

partnerszervezetek közül kiemelkedik a duhoki székhelyű Christian Aid Program Norhtern Iraq (CAPNI), valamint a szulejmániai székhelyű Rehabilitation, Education And Community Health (REACH) helyi civil szervezet.
A magyar segélyszervezet több országos pénzadománygyűjtést hirdetett az elmúlt években a háború után visszatelepülő iraki családok megsegítésére. Az egyik legemlékezetesebb talán a 2018 nyarán meghirdetett kampány volt, melynek keretében a segélyszervezet munkatársainak helyszínen lejegyzett történeteit dolgozta föl Lackfi János József Attila-díjas költő, aki az irodalom eszközeivel segített közelebb hozni, hogy mit élnek át a családok és milyen dilemmákkal küzdenek az egykori életük romjai közé visszatérők.

Az adománygyűjtő felhívások társadalmi szemléletformáló szerepet is betöltöttek. Arról is tájékoztattak, hogy azért is fontos a hazatérő családok újrakezdésének támogatása, mert akkor készek maradni és újjáépíteni életüket, közösségeiket. Amennyiben azonban nem érkezik segítség, a reménytelenség okán nagyon sokan dönthetnek úgy, hogy újra – ezúttal talán végleg – elindulnak Európa irányába. Az Ökumenikus Segélyszervezet az újjáépítés mellett a munkahelyteremtésre is koncentrál, hiszen így tudnak csak hosszú távon helyben boldogulni a visszatérő családok.

Az Ökumenikus Segélyszervezet elsődleges humanitárius kötelezettsége, azaz a rászorulók helyben történő megsegítése során kiemelt figyelmet fordít egy úgymond ökumenikus felelősségére, a többségében a Ninive-fennsíkon megmaradt keresztény kisebbségek támogatására. 

Ők azok, akik az elmúlt években a létüket fenyegető üldöztetések után is szeretnének őseik földjén maradni. Ehhez a fizikai és lelki újjáépítéshez, a többségében üldözött keresztény családok visszatérését és helyben boldogulását támogató segélyprogramhoz adománygyűjtéssel csatlakozott az Magyarországi Evangélikus Egyház is. Az evangélikus gyülekezetek 2017 adventjén 15 millió forintot gyűjtöttek össze, melynek köszönhetően további 17 család házának felújítását végzi jelenleg is az Ökumenikus Segélyszervezet Bashiqában.

2018 novemberében újabb 10 millió forintot gyűjtöttek össze az evangélikusok az üldözött keresztényeket segítő munka támogatására, ezt az adományt a Qaraqosh-i kórház felújítására fordítja a segélyszervezet.


2018-ban indult az Ökumenikus Segélyszervezet eddigi legjelentősebb iraki fejlesztési programja. Az Európai Unió MADAD Alapja által finanszírozott két éves program keretében a helyben maradáshoz nyújt támogatást a háború után visszatérőknek, mely tevékenység középpontjában a munkahelyteremtés és a befogadó közösségek erősítése áll. 

Az Iraki Kurdisztán három kormányzóságában (Duhok, Erbil és Szulejmánia) megvalósuló program 7800 kedvezményezettet ér el közvetlenül.Az Ökumenikus Segélyszervezet iraki irodáját illetve munkájának helyszíneit az elmúlt években több egyházi és politikai közösség küldöttsége kereste föl, hogy személyesen tájékozódjon a háború sújtotta térségben végzett munka körülményeiről és tárgyalásokat folytasson helyi egyházi illetve kormányzati szereplőkkel. 

A segélyszervezet vendége volt többek között Balog Zoltán, az EMMI korábbi minisztere, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Pröhle Gergely, az evangélikus egyház országos felügyelője is.Az Ökumenikus Segélyszervezet iraki humanitárius szerepvállalása során eddig összesen 1,69 Mrd forint értékben nyújtott segítő kezet több mint 66.000 háborútól szenvedő iraki rászoruló számára.


Az Ökumenikus Segélyszervezet iraki segélyprogramját a 1353-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 250 forinttal, a www.segelyszervezet.hu oldalon online adományozással vagy az OTP Banknál vezetett 11705008-20464565-ös adományszámára utalással lehet támogatni, a közlemény rovatban „IRAK” megjelöléssel. Köszönjük!