Kezdőlap Gazdaság - Turizmus Gyula – Virágzó turizmus kisvárosi atmoszférában

Gyula – Virágzó turizmus kisvárosi atmoszférában

Magyarország délkeleti régiójában, Erdély kapujában fekszik a mintegy 800 éves történelmi múltra visszatekintő Gyula városa, Békés megye gyöngyszeme. A zöldellő parkok, lombos fák, virágokkal borított utcák, hívogató cukrászdák igazi vendégváró kisvárossá teszik az egyébként is egyedülálló természeti és kulturális értékekben, hagyományokban gazdag települést. A színes látnivalók széles palettájának, a világhírű műemlék épületeknek köszönhetően Gyula az egyik legnépszerűbb turisztikai desztináció az országban. Kiemelkedő a város gyógyturizmusa is, ugyanis a Gyulai Várfürdő minősített gyógyhely, amely minden évszakban kellemes pihenést és kikapcsolódást nyújt a fürdőzés szerelmeseinek.

Vizes élmény minden korosztálynak

A Gyulai Várfürdő, Magyarország egyik legszebb fürdője, az egykori Almássy-kastély 8,5 hektáros kastélyparkjában épült fel, amelyet természetvédelmi területnek is nyilvánítottak. A minősített gyógyhely élményfürdő, aquapark és uszoda is egyben, amely minden korosztálynak garantáltan élménydús szórakozást ígér. A strand a parkos területen helyezkedik el, így a fürdőzés mellett a 200 éves őspark különleges botanikai látnivalókat kínál – 10 000 tő virág, közel 100-féle fa, bokor és cserje –, amelyek igazán egyedülállóvá varázsolják a környezetet.

A gyógyfürdőben különböző hőfokú gyógyvizek biztosítják a nyugodt pihenést, feltöltődést és gyógyulást, valamint a fürdőkúra jótékony hatásának fokozására fizikoterápiás kezelések is rendelkezésre állnak. Az együttes alkalmazás a betegek mielőbbi felépülését segíti elő.

Az Aquapalota a várfürdő egyik közkedvelt része, ugyanis a víziparadicsomban nem csupán a baráti társaságok, hanem a családok is egy kellemes napot tölthetnek el együtt. Baba és gyermekmedence várja a kisebbeket, de vízfüggöny, sodrófolyosó, ugrómedence, csúszdák, rekreációs úszómedence, két vízágyú és vízköpő kisállat, kalózhajó vízicsúszda biztosítja a gyerekek felhőtlen szórakozását. Amíg a gyerekek játszanak, a felnőtteknek a buzgárok, víz alatti masszázsok, hidromasszázs eszközrendszerek, és az ülőfürdő gejzírek igazi wellness élményt nyújtanak. Mindezeken kívül a pihenni vágyókat finn szauna, gőzkabin, infraszauna és aromakabin is várja az élménycentrumban, amelyek segítik a méregtelenítést, serkentik a vérkeringést, fokozzák a szervezet ellenálló és regeneráló képességét, valamint csökkentik a stresszt.

Várurak és várúrnők birodalma

Hat évszázad történetét kísérhetik végig a Gyulai Vár 24 kiállítótermében, ahol a várurak és várúrnők egykori lakrészeiben sétálva a látogatók megismerkedhetnek a várbeli élet mindennapjával. A fegyvertárban lehetőség van mindent megtudni a korabeli fegyverekről, és azok használatáról. Az állandó kiállítás része a börtön, a kápolna, és a kiszolgáló helyiségek – sütőház, éléstár, a fazekasműhely és a kovácsműhely – korhű berendezése is. A Construm Várborozóban a helyi különlegességeket lehet megkóstolni, illetve a várban többféle helyi termék – lekvárok, zöldségkrémek, szörpök, borok, pálinkák – is megvásárolható. A külső téren testközelről ismerkedhetnek meg az érdeklődők Magyarország két különleges madárfajával, a sólyommal és az erdei fülesbagollyal, akikkel emlékül fotók készítésére is van lehetőség, igény szerint különféle lovagi sisakokkal, kardokkal, palásttal és koronával.

A kastélyok láthatatlan mozgatórugója

A gyulai Almásy-kastélyban az országban egyedülállóan van lehetőség közelebbről megismerni a főúri életformát és betekintést nyerni a kastélyok életébe a cselédség mindennapi feladatain keresztül, interaktív eszközök segítségével. Közel 30 teremben sétálva láthatjuk a különböző lakosztályok berendezését, stílusát, valamint a szolgálók napi teendőit részletesen végigkövethetjük. Nem is gondolnánk, hogy mennyire összetett és összehangolt munka áll a grófi családok kényelme mögött. Nemcsak a kiállítás, hanem a kastélykert is egyedülálló, ugyanis a békés megyei kastélyparkok közül az Almásy-kastély kertje mondható a legkülönlegesebbnek, mivel ez az egyetlen kertépítészeti alkotás, amely több kerttörténeti korszakon is átívelt. Egy nemrégiben induló projekt célja, hogy megidézze az eredeti kert hangulatát, és visszarepítse a látogatókat az egykori grófok nem mindennapi világába.