Kezdőlap Hírek JethroTull: ThisWas

JethroTull: ThisWas

A Jethro Tull első színpadra lépését – és kvázi megalakulását, valamint bemutatkozó nagylemezét ünnepelve jelent meg limitált példányszámban az ötvenedik évfordulóra tavaly év végén a This Was ünnepi, extra kiadása – most pedig az átkevert verzió jelent meg.

A Jethro Tull 1968 nyarán – még Mick Abrahams gitáros közreműködésével – vette fel első nagylemezét, mely egy hihetetlen karrier, és egy új, progresszív zenei éra első felvonása is volt. A brit rock-legenda1968-as bemutatkozó lemeze: a „ThisWas” most egy, az eredeti hangmérnök: Steven Wilson által újrakevert sztereó változatbankerül forgalomba CD-n – sőtvinyl lemezen is. A CD kiadványon továbbá hat korabeli felvétel is helyet kapott még bónuszként.

Számos névváltoztatás után, 1968 februárjában lépett először színpadra a Jethro Tull – pár hónappal később pedig már Ian Anderson, Mick Abrahams, Glenn Cornick and Clive Bunker fel is vette az első nagylemezt. A „This Was” címmel megjelent album tízedik helyezést ért el akkor a brit listán; Abrahams pedig zenei nézeteltérések miatt hamarosan távozott a csapatból.

Lehet tehát mondani, hogy ez különleges pillanatot örökít meg az első Jethro Tull lemez: mely a banda életében is meghatározó volt – egy nagy start a világhírnév, sőt a későbbi ikonná válás felé. A ‘This Was’ album azóta már legendássákülönlegessége egyébként, hogy a felvételre mindössze 1200 fontot költöttek – tehát a hírnévhez már akkor is a tehetség és az eredetiség volt fontos.

Az új kezdeményezések, a progresszivitás nagy időszaka volt ez Angliában és szinte felvillanyozó érzés belegondolni, hogy a This Was megjelenésének idején a Jethro Tullúgy mutatkozott be a londoni Marquee Clubban, hogy az ott ugyancsak karrierjüket kezdő Rolling Stones-tól és a Who-tól szinte még melegében vette még át a színpadot.

Mert ugyan a szerény anyagiakkal megtámogatott kezdetek után aztán a Jethro Tull számos zenei változáson ment át, de ezzel együtt pár év alatt a poptörténelem egyik legjelentősebb együttesévé nőtte ki magát.

Komlós József JR