Kezdőlap Egészség „Kertész legyen, aki boldog akar lenni” – Megnyitott Kecskemét első Slow Food...

„Kertész legyen, aki boldog akar lenni” – Megnyitott Kecskemét első Slow Food Termelői Piaca

Nagy sikert aratott a kecskeméti piaccsarnok fedett, szabadtéri részén megrendezett első Slow Food Termelői Piac. Rengeteg finomságot kóstolhattunk a helyi termelőknél: kemencében sült péktermékeket, helyben készült kürtős kalácsot, különleges teákat és szörpöket, de mézeket, egyedi ízvilágú borokat, igazi házi fűszereket, befőtteket is kínáltak az árusok. A kézműves termékek ugyancsak sokakat vonzottak a standokhoz, hiszen mindenféle kézzel varrott, hímzett plüssöket és díszeket lehetett megvásárolni.

Kecskemét egy különleges gasztronómiai projektben vesz részt, melynek első, kísérleti szakasza a napokban zárult le. Még csak most kezdődnek majd el a nagyközönség számára izgalmas és látványos programok, melyeknek első és egyben legfontosabb eleme a mai nap, a termelői piac megnyitása. A cél a gasztronómiai és kulturális örökségünk megőrzése, felelevenítése és továbbadása a következő generációknak, a tudatos életvitelt hangsúlyozva.

Aki kilátogat ide, nem csupán egy egyszerű terméket vásárol meg, hanem a termelőnek a szaktudását, egyéni praktikáit, az ő személyes, hozzáadott értékét is magával viszi. Ez teszi igazán különlegessé ezeket az alkalmakat, ahol megismerkedhetünk a termelőkkel, tanácsot kérhetünk tőlük, és minden kérdésünkre választ kaphatunk.

A termelői piacok mostantól minden hónap utolsó péntekén kerülnek megrendezésre, de természetes igény szerint gyakrabban is kinyithatnak.

Kolek Andrea, az Intézmény- és Piacfenntartó Szervezet igazgatója, a Slow Food CE Kecskemét projektvezetője elmondta, hogy különféle érdekes programok – mint a főzőbemutatók – is csatlakozni fognak a termelői piachoz, igyekezvén minél színesebbé tenni ezeket az alkalmakat, minél többet megmutatni az érdeklődőknek a lassan már kiveszőben lévő hagyományainkból. Azt is hangsúlyozta, hogy a mi felelősségünk a gyermekek környezettudatos életmódra, egészséges táplálkozásra való nevelése, hiszen ők a jövő, akiknek továbbadva tudásunkat egy tisztább, szebb világ lehet az otthonuk.

Falu György, az Agrárbizottság elnöke is köszöntötte a közönséget, aki beszédében kiemelte, hogy mennyire fontos a gyerekek számára a gasztronómiai hagyományok megismerése, és hogy a termelőktől közvetlen út vezessen a vásárlókhoz.

„Azok a termelők, akik itt most jelen vannak, az életük java részében ezeknek a termékeknek, terményeknek az előállításán fáradoznak, ebben lelik örömüket, szívvel lélekkel készítik azokat. Úgy gondolom, hogy ez a szeretet beépül magába a termékbe is.” – fejtette ki személyes észrevételeit Falu György.