Kezdőlap Események Két szervezet, egy cél – Együttműködési megállapodást kötött a Kecskeméti Szakképzési Centrum...

Két szervezet, egy cél – Együttműködési megállapodást kötött a Kecskeméti Szakképzési Centrum és a Waberer’s International Nyrt.

A mai napon, délelőtt 10 órakor került sor a Kecskeméti Szakképzési Centrum és a Waberer’s International Nyrt. együttműködését megerősítő megállapodás hivatalos megkötésére. A dokumentumot Lewiczky Cirill, a Kecskeméti Szakképzési Centrum kancellárja, és Túri Péter, a Waberer’s International Nyrt. HR szakigazgatója írták alá. A két szervezet arra törekszik, hogy a gépjármű vezető szakágazatot minél inkább népszerűsítsék a közös munkájukkal.

A Kecskeméti Szakképzési Centrum megalakulása óta a térség legnagyobb szakképző központja. Működési területe három Bács-Kiskun megyei Járáson (Kecskemét, Tiszakécske, Kunszentmiklós) túl kiterjed Pest megye déli részére, Szolnok megye keleti részeire és Bács-Kiskun megye szinte valamennyi településére. A nappali és esti tagozatos tanulók létszáma meghaladja a 6000 főt, 25 szakmai ágazatban folytatnak szakgimnáziumi képzést és közel 200 szakma elsajátítására vannak felkészülve.

Attól kezdve, hogy a tehergépkocsi-vezető és az autóbuszvezető képzés a hatályos OKJ-ban iskolarendszerű képzésként került felvételre, ezeket a szakmákat is oktatják a tagintézményekben. A Kecskeméti Szakképzési Centrum az eltelt időszakban közel 300 tehergépkocsi vezető OKJ-s képzését szervezte, amely a Waberer’s International Nyrt.-vel megkötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően új korszakba léphet át.

A Waberer’s International Nyrt., az ország egyik jelentős szállítmányozó gazdálkodó szervezete Európa egyik legnagyobb foglalkoztatója, ugyanis mintegy 8000 munkavállalónak nyújt biztos munkahelyet nemzetközi és belföldi gépjármű vezető szakmákban. Mivel továbbra is hiányszakmának mondható ez az ágazat, hagyományos munkaerőpiaci módszerekkel az utánpótlást lehetetlen biztosítani. A megállapodás fő célja, hogy minél többen megszeressék ezt a szakirányt.

A konvenció keretein belül a tehergépjármű vezető OKJ-s képzésben résztvevő tanulók számára biztosít lehetőséget a cég arra, hogy a gyakorlatban is láthassák egy közúti árufuvarozással foglalkozó ismert és sikeres társaság telephelyi működését, valamint megfelelő szaktudást szerezzenek a közúti árufuvarozás külföldi és belföld lehetőségeiről. Azok a diákok, akik együttműködési megállapodásra lépnek a céggel, és a továbbiakban is a munkájukkal kívánják erősíteni a vállalat színvonalát, a Waberer’s International Nyrt. finanszírozza a nemzetközi szállítmányozással kapcsolatos végzettség megszerzését. Emellett az árufuvarozásban kiválóan hasznosítható „E” kategóriás, azaz nehéz pótkocsi vontatására jogosító vezetési engedély támogatott program keretében történő megszerzésére is lehetőséget biztosít.

Lewiczky Cirill és Túri Péter a sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy a jövőben szeretnék továbbfejleszteni a megállapodást, miszerint egy olyan koncepció lehetősége kerülne kidolgozásra, amellyel a Waberer’s International Nyrt. aktívan részt tudna vállalni a duális szakképzésekben, akár tanuló szerződés megkötésével is.