Kezdőlap Hírek Küzdelem, sok nevetés és egymás segítése jellemezte a II. Oroszlán Kupát

Küzdelem, sok nevetés és egymás segítése jellemezte a II. Oroszlán Kupát

A Kecskeméti Szent László Lions Club, fiataljai a Kecskeméti Szent László Leo Club, a Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Ellátó Intézményével közösen, kecskeméti és Bács-Kiskun megyei értelmi fogyatékosokkal foglalkozó intézmények gondozottai számára szervezett csapat sportversenyt.

15 hat fős csapatot hívtak meg, kísérőikkel és szurkoló táborukkal együtt. A versenybe és a lebonyolításba, csak úgy, mint tavaly a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kada Elek Közgazdasági Szakgimnáziuma diákjait is bevonták, minden 6 fős sérültekből álló versenyző csapathoz + 2 fővel csatlakoztak, valamint 6 fővel a lebonyolítási feladatokba is besegítettek, ez a nap szemléletváltó nap is volt számukra.

A gondozókkal, a lions ifjúsági tagozata a Leo klub tagjaival, a szervező Kecskeméti Szent László Lions Club tagjaival és a most alakuló Első Honvéd Lions Club tagjaival együtt, közel 250-en vettek részt a rendezvényen. Az állomásokon a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusai végeztek önkéntes munkát, 15 fővel.

A verseny elemeket a Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Ellátó Intézménye munkatársai állították össze szintén önkéntes munkában. Így a versenyzők a 15 állomáson összemérhették tudásukat többek között, babzsák dobálásban és egyensúlyozásban, kapura rúgásban és célba dobásban, lufi ütögetésben, tekézésben és egy teszt kitöltésében is, mely az egészséges életmódról, mozgásról, étkezésről és diabeteszről szólt.

A sportverseny célja, túlmutatott az esélyegyenlőség megteremtésén.  Az értelmi sérültek számára a teljes élet örömét nyújtó játék, a versenyszellem, a kapcsolatépítés, az együttműködés, az ügyesség – és mozgáskoordináció fejlesztése, egymás segítése, a mozgás élménye, a megszokott környezetből való kimozdulás, a győzelem mámora, mind-mind megvalósulhat egy ilyen rendezvény kapcsán. A versenyen természetesen csak győztesek lehettek, hisz a kupákon és díjakon kívül, minden versenyző ajándékot, mezeket, tízórait és ebédet is kapott.

A verseny lebonyolításába bevont leok, egy a lions klub által szervezett 3 napos érzékenyítő táborban készültek fel a feladatokra. A rendezvényen az egészségügyi végzettségű, ill. a  Szent-Györgyi Albert Középiskolába járó fiatalok egészségügyi szűréseket is végeztek, a lions egyik kiemelt tevékenysége a diabetesz elleni küzdelem jegyében vércukor szintet és vérnyomást mértek.

Egy-egy ilyen rendezvényen a fiatalok a szervezés elsajátításán túl, megtanulják az együttműködést, a toleranciát és a másság elfogadását. A résztvevők számára, klubtagjainkkal és önkénteseinkkel végzett közös feladatok során a generációk közötti határok is fellazultak. 

A program megszervezéséhez a klub anyagi támogatást kapott a NEA-TF-18 Sz-0054 és az EFOP-1.3.5-16-2016-00890 azonosító számú pályázatokból, a klubtagok és szponzorok felajánlásaiból.