Kezdőlap Hírek Phil Collins: A Hot Night In Paris

Phil Collins: A Hot Night In Paris

Phil Collins 2016 elején indította el retrospektív megjelenés sorozatát,melynek részeként e hetekben a ’Hot Night In Paris’ is a boltokba kerülCD-n, és dupla 33-as fekete lemezen: melyigazi különlegesség a gyűjtőknek – hiszen a ’Hot Night In Paris’ először debütál vinylen.

A hétszeres Grammy, Oscar- és Golden Globe-díjas brit énekes és dobos sok mindent csinált művészi pályáján – általában sikerrel – és ezek között is különlegességnek számít működése a róla elnevezett jazz-zenekarral. A The Phil Collins Big Band a világsztár – mondhatni -hobbi projektje volt 1996 és 1998 között, melyben nem énekelt, hanem újra visszaült a dobok mögé.

Ez a szerep sem volt soha idegen tőle, hiszen Phil Collins dobosként kezdte, és sikeres Genesis-beli éveit otthagyva döntött úgy, hogy szólókarrierbe kezd. A legendás zenekarból távozva, a dob mögül felállva kezdett énekesi szólókarrierjébe – hogy aztán néha a maga és a közönség örömére visszaüljön püfölni a dobokat.

Phil Collins saját elmondása szerint a híres amerikai Big Band dobos és zenekarvezető: Buddy Rich hatására döntött úgy, hogy kipróbálja magát e szerepkörben, és tervének valóra váltásához egy igen jó megszólalású, huszonegy tagú zenekart hozott össze. Habár – amint ezt ezen a lemezen is halljuk – az énekes nagy saját és zenekari slágereit fogalmazták újra, Collins egyáltalán nem énekelt, hanem dobolt; és kimondottan komoly jazz produkciót hoztak létre, mellyel felléptek a világ neves jazz helyszínein az Egyesült Államokban, és Európában Montreux-tóléppen Párizsig – ahol 1998. július 21 forró éjszakáján ez a tízszámos, hangulatos lemezfelvétel is készült.

A „Hot NightIn Paris” a jazzes,instrumentális dalokra fókuszál: így hangzanak fel olyan slágerek új köntösben, mint a Sussudio, a That”s All, vagy például az Invisible Touch. De az újrahangolt és kibővített verziókat tartalmazó új CD és az LP felvételei között olyan nagy fúziós vagy be-bop slágerek is helyet kaptak, mint a Pick Up The Pieces – vagy éppen a Milestones.

A Warner régi-új megjelenése remek szórakozás és nagy rácsodálkozás is egyben, hiszen itt egy populáris – de attól még igazi jazz megjelenést tartunk a kezünkben, mely 1999-es megjelenésekor harmadik helyezést ért el a Billboard Jazz listáján, és a Modern Drummer 2000-es szavazásán Phil Collins-t az olvasók az év Big Band dobosának választották meg.

Komlós József JR