Kezdőlap Kecskemét TAVASZ ÜDVÖZLET – japán antik gyermek kimono kiállítás

TAVASZ ÜDVÖZLET – japán antik gyermek kimono kiállítás

  1. 2019. március 23-án 10 órakor kiállítás nyílt a Kecskeméti Szent László Lions Club szervezésében, Kecskemét Megyei Jogú Város támogatásával a Népi Iparművészeti Gyűjteményben.

A tárlat példa a lions mozgalom egyik fő célkitűzésének megvalósítására, a népek közötti barátságra, egymás hagyományinak megismerésére. A kiállítást Japán legszebb tavaszi ünnepére a Sakura virágzás idejére tette a klub, melynek jóvoltából több hátrányos helyzetű gyermek csoport ingyen látogathatja meg a tárlatot. A megnyitót megtisztelte jelenlétével Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is.


A mintegy ezer ruhadarabot tartalmazó Nakano-gyűjteményből 130 kimonót hoztak el Európába, ennek a gyűjteménynek egy része látható most Kecskeméten. Nakano Kazuko (1935-) mintegy harminc év alatt összegyűjtött ruhadarabjai között edo-kori (1603-1868) és mai kimonók egyaránt találhatóak. A gyűjtemény egy részét 2010 és 2012 között Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában és Svájcban is bemutatták már. A gyűjtemény egy másik részét ezúttal Magyarország, Lengyelország és Németország fogadja. A kiállítás-sorozat első állomása Pécs, ahol a gyermekkimonó-motívumokat és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. japánmotívumokkal díszített porcelánjait együtt tekinthetik meg az érdeklődők. A pécsi kiállítással párhuzamosan nyílt városunkban a tárlat a gyűjtemény egy másik szegmenséből.


A vendégeket Kriskóné Dávid Mária gyűjteményvezető az esemény házigazdája üdvözölte, aki rámutatott arra, hogy a kiállítás tárgya nem áll távol a múzeum céljaitól, hiszen itt is kézműves termékeket, olyan textileket láthatunk, amelyek egy nép életéhez szorosan hozzátartoztak.


A megnyitón köszöntőjében Kissné dr. Szabó-Kis Mária a Kecskeméti Szent László Lions Club jelenlegi elnöke kiemelte, hogy a kiállítás kapcsolódik a klub egy másik tevékenységéhez, mely szintén ráirányítja a figyelmet a japán kultúrára és a cseresznyefa virágzásra, ez a még 2012-ben létrehozott japáncseresznyefa park a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola előtt, mely a klub kezdeményezésére ma Kecskemét japán testvérvárosa Aomori nevét viseli. Az első 32 fa elültetése, alkalmat adott arra, hogy részvétüket és egyben partnerségüket is kifejezzék az egy évvel azelőtt történt japán földrengés és cunami áldozatai és hozzátartozói számára. Ma a park a klub jóvoltából, már több mint 50 japáncseresznye fával büszkélkedhet. Terveik között szerepel olyan utak és pihenőpadok létesítése, ahol a vakok és gyengén látók is tudnak közlekedni, pihenni. Remélik, hogy a fák virágszirmai sok kecskemétinek hoznak majd szerencsét és boldogságot!


Majd Király József a Kecskeméti Szent László Lions Club tagja a Kecskemét-Aomori Baráti Kör tiszteletbeli elnöke a kiállítás szervezője kapott szót, aki a Szakura virágzás ünnepéről beszélt, kiemelve, hogy a japánok számára a cseresznyevirág többféle jelentést is hordoz: a mulandóság, a halandóság, és ezzel együtt a halhatatlanság, a körforgás, az újjászületés érzését.

Végül a tárlat kurátora, Schmitt Csilla japanológus a Magyar-Japán Baráti Társaság szombathelyi elnöke nyitotta meg a kiállítást, beszélt a Nakano Gyűjteményről és egy rendhagyó, érdekes, mindenre kiterjedő szakmai tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek.