Kezdőlap Egészség Tavaszi szél mézet áraszt – A természetes édesség fogyasztása minden évszakban ajánlott

Tavaszi szél mézet áraszt – A természetes édesség fogyasztása minden évszakban ajánlott

A méz már ősidők óta az emberi táplálkozás részét képezi. Annak idején csak különleges ízvilágáért gyűjtötte az ember, ma már azonban rengeteg felhasználási módja ismert. Ez a ragacsos finomság a legrégebbi természetben megtalálható gyógyhatású manna, amely közel 70 féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Kecskeméten közel sem találhatunk jobb termelői mézet, mint a Főtéren, a helyi termelői piacon, ahol Szombatiné Tóth Katalin és férje, Szombati László minden évszakban minőségi mézeket és más különleges méhészeti termékeket – csakúgy, mint a virágpor – kínálnak, amelyekkel egy ízben elnyerték „Az Év Termelői Piac Gazdája” címet is.

A mézet évezredek óta használják gyógyítási célra, de már a középkorban is számos betegség tüneti kezelésére árulták a patikáriusok. A méhészeti termékek klinikailag igazolt gyógyító hatással rendelkeznek, mivel megtalálhatók bennük a növényi drogok hatóanyagai a méhek anyagcseretermékeivel és speciális hormonjaikkal, enzimjeikkel megspékelve, ezért a hatásuk a gyógynövényekéhez hasonlatos.

A méz négyötödrészt glükózból és fruktózból épül fel, de kalciumban, rézben, vasban, magnéziumban, mangánban, foszforban, káliumban, nátriumban és cinkben is gazdag, valamint kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamint szintén tartalmaz. A sötétebb színű mézekben – mint a fenyőméz vagy a pitypangméz – még több ásványi anyag rejlik.

Az aranysárga édes folyadék nem csupán finom, de antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatása is van. A népi gyógyászatban fájdalomcsillapítóként és köptetőként számtalan készítmény szerves része, de még fertőtlenítésre is kiválóan alkalmas. A méz összes jótékony hatását szinte lehetetlen felsorolni, de többek közt segíti az emésztést, tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést, hozzájárul az izomzat és a szívizomzat megfelelő működéséhez, de még vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. Magas energiatartalmának köszönhetően enyhíti a fáradtság érzését és a meghűléses betegségek kezelésének remek kiegészítője, de akár önmagában is megállja a helyét. A stresszes időszakokban szintén érdemes a méz fogyasztása.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy csak a jól kezelt méznek vannak gyógyhatású tulajdonságai. Csakis a természetes eredetű, vagyis a nem melegített, felvizezett, illetve egyéb módszerekkel szerkezetileg módosított mézeket ajánlott megvásárolni, ha mindezen jótékony hatásokat tapasztalni szeretnénk.

Látogasson el a Kecskeméti Termelői Piacra, és győződjön meg személyesen a Szombati házaspár termékeinek garantáltan kiváló minőségéről!