Kezdőlap Események Vállalkozók estje – Ballószög 2019

Vállalkozók estje – Ballószög 2019

Március 22-én, pénteken, megrendezésre került Ballószögön a minden évben hagyományos vállalkozók estje, ahol a község legismertebb vállalkozásainak képviselői jelentek meg az önkormányzat meghívására. Az eseményen Somogyi Lajos polgármester adott számot az elmúlt év eredményeiről, részletesen elemezve a gazdasági helyzetet, kitérve a 2018-ban pályázati forrásból megvalósított beruházásokra és az idei évben elindult és tervezett fejlesztésekre.

A település támaszai

Ballószögön összesen 270 vállalkozás működik töretlen sikerrel évről évre, mindig egy-egy lépést előrébb haladva. A községben virágzik a gazdaság, amelyet Somogyi Lajos polgármester szemléltetett prezentációjában. Mivel a cégek száma folyamatosan emelkedik, hosszú távon a település biztos támaszaivá növik ki magukat, megteremtve az ideális környezetet a jó befektetésekhez és az újabb vállalkozások betelepüléséhez. Több új nagyobb cég is Ballószögön építette fel telephelyét, mint a Knott-Autóflex Dinnyés, a Fémtiszta Kft. és a Prémium Szerszámgép Szerviz Kft. Ezek a nemrégiben betelepült cégek számos új munkalehetőséget teremtenek, amellyel növekedhet a helyben foglalkoztatottság mutatószáma. Minél több vállalkozás működik, annál több adóbevétel és támogatás kerül az önkormányzathoz, melyek segítségével további pályázatokkal fejleszthető a település. Nem utolsó sorban a cégektől rengeteg felajánlás érkezik, amelyek a ballószögi karitatív tevékenységet segítik.

Sikeres évet zárhatott Ballószög

2018 a többi évhez hasonlóan ugyancsak sikeresnek mondható, hiszen számos szempontból történt előrelépés a községben. Pályázati forrásokból több fejlesztést is eszközölt az önkormányzat. A Gárdonyi utca Temető felőli része egészen a Petőfi utcáig be lett aszfaltozva a biztonságosabb és akadálymentes közlekedés céljából. A Polgármesteri Hivatal további informatikai fejlesztésen esett át az ASP rendszer beépítésével. A Területi Operatív Program energetikai projektjének keretén belül megtörtént a Hivatal teljes körű felújítása, valamint az Általános Iskolában is megújult.

A TOP-4.1.1-15-BK1-2016-00019 Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése című felhívás pályázata nemrégiben zárult le az Egészségház és az orvosi rendelő felújításával. A 62 000 000 forintos, vissza nem térítendő uniós forrás keretében a Rákóczi út 2. szám alatti ingatlan infrastrukturális fejlesztése valósult meg. Az Önkormányzat ezt a pályázati támogatást további 50 000 000 forint összegű önkormányzati forrással egészítette ki.

A település háziorvosi-fogorvosi rendelésének a Rákóczi út 2. szám alatti ingatlan ad helyet. Ide helyezték át a korábban más helyszínen zajló védőnői ellátást, az épület bővítésével és felújításával. Ezzel megvalósult a település összes biztosított egészségügyi alapellátásának egy korszerű egészségházba való integrálása.

A fejlesztés során két új rendelő, fektető, betegváró, szociális helyiségek és akadálymentes mosdó épült. A két védőnői tanácsadó és kapcsolódó helyiségei a régi orvosi rendelők átalakításából kerültek felújításra. A védőnői szolgálatok külön helységet kaptak elkülönített váróval, egy pihenő, valamint iroda helyiséggel. A gazdaságosság és környezettudatosság elvén napelemes rendszert építettek ki, hőszigetelték az épületet és korszerűsítették a fűtési rendszert. A jövőben légkondicionáló rendszer teszi elviselhetőbbé a forró napokat. A projekt keretében eszköz- és bútorbeszerzés is történt. Az orvosi rendelő előtti járdát térkövezték, a védőnői szolgálathoz és az orvosi rendelőkbe új bútorok kerültek, melyek biztosítják a dolgozók jobb komfortérzetét. A védőnői várókban új pólyázó asztalok, a várótermekben vadonatúj székek segítik a várakozást mind az anyukák, mind a beteg számára. Az udvaron kommunális hulladéktároló, öt normál és egy akadálymentes parkoló, valamint egy kerékpár tároló készült. Az udvarrendezés révén előkert, valamint előtető épült, és fedett babakocsi tároló várja az édesanyákat. Az eszközök beszerzésével, a bővítéssel valamint a felújítással egy olyan modern egészségházat sikerült létrehozni, mely a jövőben magasabb színvonalon tudja a lakosságot kiszolgálni.

Folyamatban lévő pályázatok

Több beruházás jelenleg is folyamatban van. A bölcsőde építési engedélye nemrégiben érkezett meg, az óvoda újratervezése pedig ebben a pillanatban is zajlik. A VP pályázatok közül az Aranykor dűlő külterületi, 400 méteres szakasza fog aszfaltozáson átesni, valamint a meglévő utak javítása és padkázása is tervben van. Az önkormányzat ezen pályázat keretein belül fog vásárolni erőgépet, homlokrakodót, rézsűkaszát és egy cserjevágó adaptert. A csapadékvíz elvezetését szolgáló csatorna kiépítésére vonatkozó 3. közbeszerzés most került kiírásra, ezen kívül pedig a LEADER pályázatok között szerepel a Sportcentrum fedett kiülőjének kialakítása, a Főtér térkövezése és zászlótartók kihelyezése, valamint a Sportpark bővítése.

„Véleményem szerint egy kertvárosi-falusi környezettel, jó közösségekkel, gazdag kulturális és sport programokkal, színvonalas alap egészségügyi ellátással, jó utakkal éltető falu marad Ballószög” – foglalta össze meglátásait Somogyi Lajos polgármester.

Virágzó vidék és közösség

A vacsorán Zombor Gábor országgyűlési képviselő is tiszteletét tette, aki beszédében felkészült és biztos jövőképpel rendelkező településként jellemezte Ballószögöt. Kiemelte, hogy a vidék nyújtotta előnyöket ki kell használni, és a lendületes fejlődéssel csakis előre szabad tekinteni, hogy továbbra is szinten tartható legyen a gazdaság.

Jobbágyné Pintér Eszter előadásában a Helyi Identitás és a Szomszédos Települések Közötti Kapcsolat Erősítése című T.O.P.-os pályázatot mutatta be, melynek célja a finanszírozási források nélkül létrejövő önszerveződő közösségek kialakulása Ballószög, Helvécia és Fülöpháza településeken. A program legfontosabb küldetése az elvándorlás és az időskorúak elszigetelődésének csökkentése, az eddigi hagyományok összegzése, új, rejtett értékek feltárása, valamint a három település közötti kapcsolat erősítése a további gazdasági és kulturális együttműködések létrejöttének érdekében.

Az ünnepségen Ballószög három legnagyobb adózó vállalatának képviselői oklevelet vehettek át: Bózsó Róbert, Kocsis Tünde és Széchenyi Ferenc.

A vacsora alatt – melynek fogásait a Nyúl Vendéglő vonultatta fel – a Ballószögi Hagyományőrző Népdalkör előadását hallhattuk.