Kezdőlap Zenei élet Billie Eilish: When We All Fall Asleep,Where Do We Go

Billie Eilish: When We All Fall Asleep,Where Do We Go

A napokban jelent meg az új nemzedéki sztár: BillieEilish várva-várt bemutatkozó albuma azUniversal lemezkiadó gondozásában.

A mindössze 17 éves amerikai BillieEilish:OceanEyescímű, első kislemezét 14 évesen jelentette meg a Soundcloudon, Ocean Eyes című, első kislemeze óta pedig bebetonozta magát a popzene élvonalába. Összetéveszthetetlen stílusával az elmúlt két évben több millió hűséges rajongót gyűjtött – nekik köszönhetően első EP-je (dontsmileatme) több mint másfél éve szerepel a Billboard Top 200-as listáján, több mint 5 milliárd lejátszással világszerte– a telt házas koncertekről nem is beszélve.

Billie Eilish különleges jelenség a mai tiniknek címzett kaptafa-zenék sorában, hiszen valós problémákról beszél, melyet a fiatal generáció jó része megél; és nem szégyelli kimondani legbensőbb félelmeit sem. Emo-s külső, depis dalok filozofikusan szép, avantgard zenékbe ágyazva: ezért szokták dark-popnak is nevezni azt, amit csinál. Ráadásul még csak az eszét sem játssza – kerül minden sztár-allűrt.

Mindenesetre izgalmas, érdekes művészet az övé – egy élmény felfedezni. Nyilván nem véletlen, hogy a lemezből már megjelenése előtt – elővételben eladtak 800 ezer példányt – megjelenésekor pedig egyből a listák legtetején nyitott az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Nagy Britanniában – és még kilenc másik országban!

„Az album első kislemeze, a bury a friend az ágyam alatt bújkáló szörnyeteg szemszögéből próbálja láttatni a dolgokat. Gondolkodtál már azon, hogy vajon mit érezhet egy ilyen lény, mi járhat a fejében? Bevallom, ez a szörny egyben én magam is vagyok, hiszen én vagyok önmagam legnagyobb ellensége. Sőt, lehet, hogy a te ágyad alatti szörny is én vagyok” – nyilatkozta Eilish legújabb daláról.

A bury a friend az egész album koncepciójának alapja; segített a vizuális világ felépítésében is, mely az énekesnő azonnal felismerhető stílusjegyeit viszi tovább. A teljes lemezt BillieEilish és bátyja, Finneas írták turné közben, a felvételek pedig Finneas szobájában készültek, Los Angeles-i otthonukban.

Az albumról eddig megjelent dalokhoz hasonlóan (bury a friend, wish u were gay, you should see me in a crown, when the party’s over) sokszínű a teljes lemez hangzásvilága: a balladák, a trap, a bassdropok és egy kis EDM mind megfér egymás mellett, egy egységes koncepció részeként.

KJJR