Kezdőlap Régió David Bowie: Glass Spider

David Bowie: Glass Spider

A Warner lemezkiadó újrakevert változatban jelentette meg e hetekben a pop közelmúltban elhunyt nagy ikonjának nyolcvanas években felvett lemezeit – köztük is különlegesség az 1987-es világturnéjának műsorát dupla CD-n tartalmazó „Üvegpók”.

A Glass Spider világkörüli turnéra 1987 májusában indult el David Bowie – hogy népszerűsítse nem sokkal előtte megjelent Never Let Me Down című albumát. A hatalmas színházi előadáshoz elsőrangú zenészeket vitt magával: gitárosnak Carlos Alomar mellé például az akkoriban a talán legjobb időszakát élő Peter Framptont is.

Bowie a koncertkörút kapcsán nagyban gondolkodott, és olyan helyszínekre is igyekezett elvinni műsorát, ahol előtte még nem koncertezett. Így lépett fel Ausztriában, Olaszországban, Spanyolországban vagy Írországban. Eredetileg a Szovjetuniót és Latin Amerikát is be szerette volna iktatni –de ez aztán a nehézségek miatt mégsem jött össze.

A Glass Spider Tour azért így is elképesztő adatokkal szolgált: a koncertek végül is 27 európai, 44 észak-amerikai, és 15 óceániai helyszínt érintettek – összesen 86 millió amerikai dollár bevétellel. A kritika akkoriban ugyan fanyalgott – de aztán 2010-ben már a Toni Basillal közösen elkészített koreográfiáját minden idők legjobb látványvilágával kivitelezett koncertturnéjának címére jelölték.

A Glass Spider turnéról a sorozat lezárása előtt: 1987 novemberében film is készült, melyet nyolc helyszínen vettek fel – a később otthoni video kiadványként terjesztett teljes változat pedig 1988-ban jelent meg először VHS formátumban.

Ugyancsak elkészült a koncert hanganyagának felvétele – ezt viszont Montrealban vették fel 1987. augusztus 30-án, és ez jelent meg most két CD-n újrakevert változatban.

A két CD-n Bowie megelőző három nagy, nyolcvanas évek-béli sikerlemezének népszerű dalai alkotják ugyan a műsor gerincét – de a Let’s Dance, a Tonight és a Never Let Me Down című albumok, valamint az akkortájt készített Bpwie-filmek slágerei mellett a nagy Bowie klasszikusok közül is felcsendülnek a kihagyhatatlan dalok. Természetesen elsőrangú hangzással, melyet a felújított hangkép csak tovább erősít.

Komlós József JR