Kezdőlap Események David Bowie: Serious Moonlight

David Bowie: Serious Moonlight

David Bowie talán legmonumentálisabb és legsikeresebb koncertturnéjának állít emléket az 1983-as koncertfelvétel – amely most dupla CD-n jelent meg.

David Bowie – aki „a rock kaméleonjaként” mindig biztos érzékkel tartotta hüvelykujját a popművészet ütőerén, inkább diktálta, semmint követte a populáris zene változó divathullámait. A nyolcvanas évek elején ugyan három évig nem hallatott új stúdiólemezzel magáról – de aztán újult erővel tért vissza és ért el talán minden addiginál nagyobb sikereket.

Az 1983-as Let’s Dance stúdiólemez áprilisi megjelenést követően David Bowie Serious Moonlight címmel világkörüli turnéra indult az akkori új lemez dalaival – és mellettük bombasztikus nagy korábbi slágereivel, melyeket ma már pop-klasszikusokként, ha nem éppen pop-himnuszokként szokás emlegetni.

Az 1983 májusától decemberig – Brüsszeltől Hongkongig tartó világturné 15 országot érintett összesen 98 előadással; és David Bowie műsoraira összességében 2. 6 millió néző váltott jegyet! Ez volt az akkori időkben Bowie leghosszabb, legnagyobb volumenű és legsikeresebb koncertturnéja. Még a Bowie-val sohasem túl előzékeny kritika is egyarántünnepelte a koncertek látványvilágát, hangzását és művészi tartalmát.

Olyan dalok szerepeltek például a Bowie addigi munkásságának legjavát reprezentáló koncertműsorban, mint a Heroes, Fame, Young Americans, Rebel Rebel, Scary Monsters, Space Oddity, Life On Mars – és így tovább. Bowie megint a csúcsokat ostromolta, és a siker persze hogy borítékolható volt: így aztán teljesen logikus döntés volt, hogy a turné egyik nagyszabású koncertjét mozifilmre rögzítsék. A Serious Moonlight címmel a mozikba kerülő, és később VHS-en, majd DVD-n is nagy sikerrel forgalmazott filmet végül 1983. szeptember 12-én vették fel Vancouverben.

A koncertfelvétel fekete lemezeken is megjelent: a Warner hanglemezkiadó e hetekben pedig dupla CD-n tette újra elérhetővé a hangzó formátumot. Immáron közel harminchat év távlatából újra részei lehetünk Bowie varázslatának: halljuk őt a csúcson, ahogyan az akkori körülményeink miatt sosem hallhattuk – harminchat évesen, egy forró kora őszi estén.

Komlós József JR