Kezdőlap Régió ELSŐK KÖZT IS ELSŐ A BŰNMEGELŐZÉS NAPJÁN

ELSŐK KÖZT IS ELSŐ A BŰNMEGELŐZÉS NAPJÁN

Bács-Kiskun megyében az I. Bűnmegelőzés Napját abban az iskolában tartották, ahol 1994-ben először volt DADA oktatás.

Bács-Kiskun megyében 1994-ben elsőként a kecskeméti Lánchíd Utcai Általános Iskolában kezdődött a bűnmegelőzés iskolai programja, a DADA oktatásával. 2019. április 12. szintén jeles nap az iskola, valamint a bűnmegelőzéssel foglalkozó szakemberek számára.

Az ünnepi rendezvény főszervezője, Bozóné Soós Marianna rendőr alezredes ugyanolyan lelkesedéssel lépte át az iskola kapuját, mint az első DADA órája megtartásakor. 

A Bűnmegelőzési Tanács létrehozataláról rendelkező 1087/2011. (IV. 12.) Kormányhatározatot április 12-én adták ki. Ezért ezen a napon kerül megrendezésre a Bűnmegelőzési Nap: országosan, valamennyi megyében és a fővárosban egyaránt.

A bűnmegelőzést Magyarországon a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiáról szóló határozat emelte a kiemelten fontos feladatok sorába. A stratégia végrehajtásával a kormány a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot bízta meg, amely a területen tevékenykedő civil és kormányzati szervezetekkel szoros együttműködésben dolgozik a cél megvalósításán. A széleskörű együttműködés elsősorban a települések biztonsági problémáira, a fiatalok felvilágosítására, az áldozattá válás megelőzésére, az áldozatsegítésre és az elkövetők reintegrációjára fókuszál. A napról napra bővülő szövetség azért dolgozik, hogy mindannyian egy biztonságosabb holnapra ébredjünk.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot a Kormány 2011. április 12-én alakította meg, ezt a napot idén először a bűnmegelőzés napjaként ünnepeljük, és a közös erőfeszítés, a széleskörű összefogás fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet. Ezen a napon országszerte megmozdulnak a bűnmegelőzés helyi képviselői, hogy bemutassák a közvetlen környezetükben folyó munkát, és egy rövid időre a bűnmegelőzésre irányítsák a figyelmet.

Az I. Bűnmegelőzés Napja kecskeméti rendezvénynek elsőként ismét a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola adott helyet. Az ünnepi rendezvényt megelőzően a fiatalok a közösségi tereken keresztül üzenetet kaptak, hogy az iskola közelében található legál falat friss alkotásokkal díszítsék fel. A jeles nap prevenciós programja – az építészeti bűnmegelőzés jegyében – a street art világába kalauzolta a jelenlévőket. A „Nyitott ablakok” címet Rodin idézete ihlette, miszerint „A szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik, hogy nem látjuk meg”.

A diákok mellett a meghívott vendégek is érdeklődéssel hallgatták a Fővárosból érkezett Hajdú József Ferencet, aki nem volt ismeretlen a kecskemétiek előtt. A művész a graffitik és mural megjelenések kapcsán kutatásokat folytatott a városunkban, és több alkalommal segítette megvalósítani a bűnmegelőzési szakemberek vágyát: a „rongálás helyett művészetet!” gondolatot.

Jelen rendezvény célja a graffiti és a street art műfaji ismeretek átadása volt, a rongálások következetes megelőzése, a fiatalok érdekeltté tétele a szép környezet kialakításában, megtartásában, a biztonságos élettér megteremtésében és fenntartásában. A program szervezésének szándéka továbbá a prevencióban érdekelt szakemberek megnyerése az előremutató bűnmegelőzést szolgáló projektek támogatásához.