Kezdőlap Régió Tájékoztató a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés üléséről

Tájékoztató a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés üléséről

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlése a mai napon tartotta soron következő ülését Tiszaalpáron, ahol a jelenlévők – számos térségünket érintő téma mellett- többek között tájékoztatást kaptak a folyamatban lévő, és a már eredményt elért pályázatokról is.

A napirendi pontok ismertetése előtt Dr. Vancsura István, Tiszaalpár polgármestere köszöntötte a jelenlévőket és számolt be a nagyközség jelenéről és jövőjéről.

Az ismertető után Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke elemezte a két ülés között eltelt időszak eseményeit, majd ismertette a napirendi pontokat.

A megyei bor útja
A napirendi pontok részletesebb ismertetése során a jelenlévők tájékoztatást kaptak többek között a Danube Wine Route határon átnyúló pályázatban eddig megvalósult rendezvényekről és eredményekről. A projekt célja, hogy a bor és a turizmus kapcsolatát erősítse többek között tematikus borutak kialakításával.

E projekt keretében valósult meg a tavalyi évben az I. Bács-Kiskun Megyei Bormustra és Nyitókonferencia, mely során a legkiválóbb megyei borászok és pincészetek lehetőséget kaptak, hogy megmutathassák a Duna Borrégió kiválóságait. Ez év elejétől térségünk borászainak lehetőségük nyílt egy 10 alkalmas képzésen részt venni, amely során minden alkalommal más-más pincészetet látogattak meg, ahol nagy tekintélyű szakemberektől kaptak hasznos tanácsokat, útmutatást a megyei bor útjáról, lehetőségeiről, irányairól. Az előadássorozaton megismerkedhettek, a legmodernebb és leghatékonyabb marketing eszközökkel, technológiákkal és a hazai és nemzetközi jó gyakorlatokkal.

Bács-Kiskun Megyei Területrendezési Terv
A közgyűlés tagjai tájékoztatást kaptak a Bács-Kiskun Megyei Területrendezési Terv előkészítő és javaslattevő fázisairól. A területrendezési tervek a területfejlesztés céljaival összehangolt, egymásra épülő koncepciók, amelyek közvetítik az országos elképzeléseket. Bács-Kiskun Megye Területrendezési Terve meghatározza térségünk jövőbeni arculatát, fejlesztési irányait, tekintettel a fenntartható fejlődésre, valamint a területi, táji, természeti, ökológiai és kulturális adottságokra. A tavalyi évben az előkészítő fázis vizsgálatai véget értek. Jelenleg pedig az úgynevezett javaslattevő tervfázis készül.

Értékőrzés
Az ülésen résztvevők az elmúlt öt év értékőrző tevékenységével is megismerkedhettek. A megyei önkormányzat kiemelten fontos feladatának tartja a hungarikum mozgalmon keresztül az értékek feltárását és megóvását. Az elmúlt években több sikeres pályázat eredményeként rendezvények, kiállítások, megyei versenyek valósultak meg, valamint egy, az értékeket bemutató weboldal és két színes kötet őrzi a megyei kiválóságokat.

A megyei identitás erősítése
Értékeink továbbörökítése kiemelten fontos feladat, mely számos területen – köztük a turisztikában is- markánsan meg tud jelenni. Az ”Érték, Élmény, Egészség megjelenítése közösségi programokban” című projekt keretén belül a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat célul tűzte ki a megyei identitástudat erősítését, az értékek felfedezését, felismerését.