Kezdőlap Események POLICE COFFEE SOROZAT INDULT BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN IS

POLICE COFFEE SOROZAT INDULT BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN IS

Beszélgetés bűnmegelőzési témákról, kávé mellett – ezúttal Baján

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által – a civil szféra támogatásával, közreműködésével – Police Coffe néven indult országos bűnmegelőzési programnak Bács-Kiskun megye székhelye már 2013 decemberében helyt adott. A program keretében a rendőrség bűnmegelőzési, és egyéb szakterületen dolgozó szakemberei szupermarketekben kávé mellett beszélgettek érdeklődőkkel a lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásoló témákban, kiemelten a lakókörnyezetüket érintő problémákról, javaslatokról.

E program továbbfejlesztett változata a mostani Police Coffee rendezvénysorozat, mely során Bács-Kiskun megye bűnmegelőzési előadói a Mobil Bűnmegelőzési Centrummal jelennek meg a megye különböző pontjain, és a rendőrkapitányságok prevenciós szakembereivel látják vendégül egy kávéra az állampolgárokat.

A jellemzően bevásárlóközpontok parkolójában leállított Mobil Bűnmegelőzési Centrumnál lehetőség nyílik az állampolgároknak – egy kávé elfogyasztása mellett – beszélgetni a rendőrség szakembereivel az őket leginkább érdeklő, érintő bűnmegelőzési, közbiztonsági kérdésekről.

A rendezvénysorozat első napján a bajai Tesco parkolójában a prevenciós szakemberek többek között – az évszaknak megfelelően – az alábbi témakörökben tájékoztatták az érdeklődőket:

  • Nappal, amikor nem tartózkodnak otthon, a legnagyobb meleg ellenére is zárják be az ablakokat, ajtókat.
  • Szellőztetés esetére, kerti munkák végzésének idejére se hagyják huzamos ideig nyitva az ajtókat, ablakokat.
  • Az éjszakai nyitott ablak melletti alvás esetére is van már megoldás az illetéktelen behatolás megakadályozására. Biztonságtechnikai üzletekben kapható mozgatható, mozgásérzékelővel ellátott riasztókészülék, amely a nyitott ablak közelében elhelyezve hangjelzéssel riaszt esetleges behatoláskor. Ez a mobil riasztóberendezés alkalmazható az udvaron, erkélyen elhelyezett értéktárgyak, kempingezés során a sátorban, lakókocsiban elhelyezett értékek védelmére is; a hatósugarába kerülő mozgó tárgyak, személyek jelenlétét hangadással jelzi.