Kezdőlap Események Több generációs múlt és szakértelem a Tarapcsik Könyvkötő Dinasztiánál

Több generációs múlt és szakértelem a Tarapcsik Könyvkötő Dinasztiánál


A Tarapcsik Könyvkötő Dinasztia több generációs múltra tekint vissza, hiszen a szakma szeretete már 1938-ban elkezdődött a családban. A jelenlegi cégvezető, ifj. Tarapcsik Sándor nagyszülei kezdték el a könyvkötészetet, majd édesapja, a szakmailag magasan elismert id. Tarapcsik Sándor vitte tovább a stafétát. A Dinasztia jelmondata: „A hagyományos kézműves könyvkötészet elutasítja a tömegtermelés uniformizáltságát, mi bemutatjuk, hogy lehet valami igényes, egyedi, korszerű, de megfizethető!”

A könyvkötés művészete már a IV. század óta ismert mesterség és a mai napig nélkülözhetetlen a nyomtatott könyvkiadást illetően, ezért mesterei kellő odafigyeléssel, pontossággal művelik. Id. Tarapcsik Sándor 1963. június 17-én kezdte el a szakmát kitanulni, amelyet nagyon jó eredménnyel teljesített, olyan is előfordult, hogy a tanár megkérte, hogy adja át tudását osztálytársainak, ugyanis a szüleitől elsajátított gyakorlat már az iskolaévek alatt megmutatkozott. Országunkban az elsők között kapta meg a Gyémántdíjas Könyvkötő díjat, ami a szakma legnagyobb elismerésének számít és Ő azóta is a legnagyobb büszkeséggel viseli, továbbá az Év Mestere kitüntetést is magáénak tudhatja.

A könyvkötészet negyven éve dolgozik a Parlamentnek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak illetve számos településnek készít egyedi megrendeléseket. Jelenleg is vannak folyamatban levő megrendelések, például Kecskemét városában megrendezett KAFF fesztiválra gyártanak a díjak átadásához szükséges díszdobozokat. Az eddig felsoroltak mellett Szőke Ildikó kecskeméti keramikus művésszel is készítenek közös munkákat.

A cég jelenlegi vezetője, ifj. Tarapcsik Sándor örökölte édesapjától és nagyszüleitől a szakma szeretetét, ezért is viszi tovább a családi hagyományokat. A hivatáshoz szükséges szakértelemmel és odaadással végzi munkáját, ezenfelül szüleivel karöltve, fiatalos lendülettel vezeti a vállalkozást.

A Tarapcsik Könyvkötő Dinasztia a régi és új könyvek kötésén kívül számos más megrendelést is szívesen vállal, mint például új könyvek restaurálását és újrakötését, szakdolgozatok, diplomamunkák kötését, vendégkönyvek, emlékkönyvek készítését, étlap-itallap borítókat, fizetőmappákat, díszdobozok-díszmappák sorozatgyártását, spirálozását és számos más, a könyvkötészethez tartozó munkát is készít.

„Amikor fiatal gyerek voltam, már akkor megfogott a nyomdafesték és az enyv illata, az egész miliő, ami a műhelyben volt. Mindig is könyvkötő akartam lenni, és amíg élek, én mindig ezt fogom csinálni. Hála Istennek, a fiam is egyre jobban teljesít, jól végzi a szakmát és a céget is biztos kézzel vezeti.” – mondta id. Tarapcsik Sándor, Gyémánt Díjas Könyvkötő mester.

Tarapcsik Könyvkötő Dinasztia

6000 Kecskemét, Mária u. 7.

Tel: 76/ 320–747; 0630938 9448

E-mail: [email protected]

www.tarapcsik.hu