Kezdőlap Hírek A Karitász Orvosmissziójáról kaptak tájékoztatást a wojtylások

A Karitász Orvosmissziójáról kaptak tájékoztatást a wojtylások

A Katolikus Karitász elmúlt évekbeli orvosmissziós tevékenysége került terítékre Cselik Beatrix Wojtyla Ház-beli előadásában. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója az ingyenes orvosi vizsgálatokat lehetővé tevő, országos lefedettségű projekt Kárpátalján végzett tevékenységéről számolt be a Wojtyla népkonyha gondozottjainak. (Fotók: Tódor Norbert)

A Kárpátalján élők egészségügyi támogatása a Kórházmisszióval kezdődött, amely 2015-től segítette az egészségügyi ellátást Ungvár, Munkács és Beregszász gyermekkórházaiban – kezdte beszámolóját Cselik Beatrix.

A betegellátás és rehabilitáció fejlesztésére a Karitász az elmúlt években közel 20 millió forintos támogatást biztosított. Életmentéshez szükséges oxigénkoncentrátorral, a fiziológiai osztály felújításával, műtőlámpával, orvosi eszközökkel, gyógymedencével, fogorvosi székkel és eszközökkel, valamint nyolc betegszoba bebútorozásával segítette a gyermekek gyógyulását, de juttatott élelmiszer-adományt, valamint infúziószabályozó készüléket a gyermekonkológiai osztálynak és felújított fürdőszobákat, vízvezetékeket és villanyhálózatot is. E három kórház több tízezer gyermek ellátását próbálja biztosítani Kárpátalján.

A hatalmas gyógyszer- és kórházi eszközigény, valamint az orvosi beavatkozások magas száma hozta a felismerést, hogy prevencióval, helyben végzett orvosi vizsgálatokkal sok gyermek esetében megelőzhető lenne a kórházi beavatkozás. A Karitász támogatója, Vojcek László professzor ennek nyomán szervezte meg az első missziót Gyertyánligetre 2017 szeptemberében. Az Orvosmisszió munkájával kiegészíti a Karitász kárpátaljai Kórházmisszióját, valamint Magyarország Kormánya Kárpát-medencei óvodafejlesztési programját – hangzott el a továbbiakban.

A vizsgálatoknak a megelőzés és a gyógyítás mellett fontos üzenete, hogy az anyaország számára minden magyar fontos és odafigyel a legtávolabb, szórványban élő honfitársainkra is.

A prevenciós szűrések az egészségmegőrzés fontosságára is felhívják a figyelmet és általuk olyanok úgyszintén részesülhetnek a szakorvosi vizsgálatokban, akik erre nem gondoltak vagy panaszaik ellenére, anyagi helyzetük miatt eleve nem gondolhattak.

Ami a 2017-2018-as év számait illeti, az Orvosmisszió tizenkét kárpátaljai település óvodáiba és iskoláiba látogatott el. A vizsgálatok eredményeképpen közel kétszázötven szemüveget és ötszáz lúdtalpbetétet juttattak el a gyermekeknek.

A kezdeti nyolc főről az Orvos misszió tagsága 2018 végére – a Medikusmisszió tagjaival együtt – ötvenegy főre nőtt, benne tizenhét orvos, tizenhét orvostanhallgató, három nővér és asszisztens, valamint tizennégy segítő.