Kezdőlap Kecskemét A természetes édesség fogyasztása nyáron is alkalmas

A természetes édesség fogyasztása nyáron is alkalmas

A nyári fesztiválok közepette ismét találkozhatunk a főtéren kedvenc termelői virágmézünkkel a Kecskeméti Termelői Piacon, ahol személyesen meggyőződhetünk a Szombati házaspár termékeinek garantáltan kiváló minőségéről!

Újdonságként a nyári-őszi szezonban érkezik a napraforgó- és hársméz, gyógynövényekből készülő egészségügyi célokra felhasználható méz, ezen felül a nagy népszerűségnek örvendő akác, illetve vegyes erdei– és virágméz. Nyárra pedig érdemes kipróbálnunk a különféle természetes alapanyagú édességeket  limonádé és más finom italok édesítésére.

A mézet évezredek óta használják gyógyítási célra, s mára már  klinikailag is igazolttá vált gyógyító hatással rendelkező méhészeti termékeket egyaránt felhasználják az orvoslásban. Bennük megtalálhatók a növényi drogok hatóanyagai a méhek anyagcseretermékeivel és speciális hormonjaikkal, enzimjeikkel megspékelve, ezért a hatásuk a gyógynövényekéhez hasonlatos.

A méz nagy részben glükózból és fruktózból épül fel, de kalciumban, rézben, vasban, magnéziumban, mangánban, foszforban, káliumban, nátriumban és cinkben is gazdag. Kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamint szintén tartalmaz. A sötétebb színű mézekben – mint a fenyőméz vagy a pitypangméz – még több ásványi anyag rejlik.

Az aranysárga édes folyadék nem csupán finom, de antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatással is rendelkezik. A népi gyógyászatban fájdalomcsillapítóként és köptetőként számtalan készítmény szerves része, de még fertőtlenítésre is kiválóan alkalmas. A méz összes jótékony hatását szinte lehetetlen felsorolni, de többek között segíti az emésztést, tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést, hozzájárul az izomzat és a szívizomzat megfelelő működéséhez, valamint vérnyomáscsökkentő hatása ugyancsak ismert.

Magas energiatartalmának köszönhetően enyhíti a fáradtság érzését és a meghűléses betegségek kezelésének remek kiegészítője. Önmagában is megállja a helyét és a  stresszes időszakokban szintén érdemes odafigyelnünk, hogy megfelelő mennyiségű  mézet fogyasszunk. Csakis a természetes eredetű mézeket ajánlott megvásárolni, ha mindezen jótékony hatásokat tapasztalni szeretnénk.