Kezdőlap Kecskemét Bágyi Balázs New Quartet:China Jazz Suite

Bágyi Balázs New Quartet:China Jazz Suite

A magyar jazz koronája újabb ékkővel gazdagodott a Bágyi Balázs New QuartetfeaturingLiXiaochuan „China Jazz Suit”-je által! Induljunk hát kínai túrára Balázzsal és kiváló partnereivel!

Bágyi Balázs, jazzdobos, zeneszerző, zenetanár, producer, a magyar jazz-élet egyik meghatározó szereplője, a Magyar Jazz Szövetség elnöke. Különleges „táncoló” dobolási stílusa tele van energiával, szenvedéllyel, hangszeres megnyilvánulásai egyszerre erőteljesek és elegánsan könnyedek. Gördülő ritmusok és természetes akusztikus hangzás zenei nyelvezetének főbb jellemzői, dallamos dobjátéka komplex zenei élményt nyújt.

Bágyi saját formációi mellett az elmúlt években számos amerikai és európai muzsikussal dolgozott együtt, többször turnézott az Egyesült Államokban, Kínában, szerte Európában és vált nemzetközileg elismert művésszé.

Bágyi Balázs és zenésztársai emlékezetes, magas zeneiséget képviselő albumokkal tették már le névjegyüket a Totom Tom Recordsnál – és most egy újabb izgalmas, minőségi lemezzel jelentkeztek.A China Jazz SuiteBágyi Balázs saját szerzeményeit tartalmazza, amelyek ebben az izgalmas országban tett korábbi látogatásai tapasztalatai és benyomásain alapulnak.A Bágyi Balázs New Quartetötüdik lemeze – melyet ez alkalommal Kína első számú jazz muzsikusával: a Sanghajban élő LiXiaochuantrombitással együttműködésben vettek fel.

Mindez logikus folytatása azoknak a törekvések, melyeket a Bágyi Balázs New Quartet pályáján az utóbbi években megfigyelhettük – hiszen egyes projektekben gondolkodva álltak elő izgalmas új anyagokkal, legyen szó Shakespeare jubileumról vagy éppen Ella Fitzgerald ünnepléséről, vagy a Continuity szvitről.

A China Jazz Suite létrejöttében ez az érdeklődő, nyitott attitűd kulcsszerepet játszott, és az is, hogy Bágyi Balázs élő kapcsolatot tudott kialakítani a hatalmas ázsiai ország jazz-kultúrájával és jazz-művészeivel. Együttműködésük LiXiochuannal az új lemez magva – és olyan izgalmas többlete, melynek hozadékaként ezt az elgondolkodtató, inspiráló jazz-albumot kézbe vehetjük.

A teljességében Bágyi Balázs által megírt, hat szvitből összeálló albumon kortárs jazzt hallunk, teli kísérletező elemekkel és alkalmanként népzenei vagy kínai műzenei utalásokkal is persze – de mindvégig a szélesebb közönség számára is élvezhető és befogadható formában. Mindeközben igazán emlékezetes egyéni teljesítmények is lenyűgöznek a kiemelkedő képességű jazz muzsikosok: LiXiochuan – trombita, Lakatos SosóSándor – altszaxofon, Oláh Dezső – zongora, Oláh Péter – bőgő és persze Bágyi Balázs – dob alkotta zenekartól.

KJJR