Kezdőlap Kecskemét Európa Játékok – Három plusz egy sportágban osztanak kvótákat – HÁTTÉR

Európa Játékok – Három plusz egy sportágban osztanak kvótákat – HÁTTÉR

Csoba Péter, az MTI különtudósítója jelenti:
    Budapest/Minszk, 2019. június 19., szerda (MTI) – A pénteken rajtoló minszki Európa Játékok nyolc sportágban része az olimpiai kvalifikációs időszaknak, négy sportág esetében pedig közvetlenül tokiói kvótákhoz lehet jutni.

A négyből ugyanakkor csak három sportág képviselői, a sportlövők, az íjászok és az asztaliteniszezők örülhetnek már a fehérorosz fővárosban az ötkarikás indulási jog kivívásának, mivel karatéban majd csak jövőre derül ki, hogy kinek ér kvalifikációt az EJ-teljesítmény.
    A sportlövőknél minden egyéni olimpiai versenyszámban egy-egy kvótát osztanak, amit minden esetben az adott szám legjobb, eddig kvótát nem szerzett lövője nyer el hazájának.
    Asztaliteniszben szintén egyértelmű a helyzet: a férfi és női egyéni verseny dobogósai (3-3), illetve a női és férfi csapatverseny, valamint a vegyes páros aranyérmesei váltják meg jegyüket a jövő évi nyári játékokra.
    Íjászatban a múlt héten rendezték az első kvalifikációs viadalt, a világbajnokságot, ezt követi a minszki multisport esemény. Egy-egy férfi és női kvóta a vegyes párosok versengésében dől el, s a legjobb még nem kvótás ország csapata kapja, míg a női és férfi egyéni versenyeken is egy-egy helyet osztanak ki.
    Karatéban a minszki a sportág kontinentális kvalifikációs viadala, melyről két férfi és két női versenyző juthat ki az olimpiára. Viszont az csak jövő május 10-én derül ki, hogy jár-e, s ha igen, akkor mely karatékáknak a tokiói hely. A sportági kvalifikációs rendszer szerint ugyanis elsődlegesen a jövő április 6-i olimpiai ranglistáról adnak kvótákat, majd a május 8-10-i párizsi világ kvalifikációs viadal érmesei szereznek indulási jogot. Az EJ két férfi és két női kvótáját pedig az nyeri el, aki Minszkben aranyérmes lesz, de legalább dobogóra áll, és sem a rangsor alapján, sem a párizsi versenyen nem szerez kvótát.
    Az Európa Játékok három másik sportágban, cselgáncsban, kerékpárban és tollaslabdában pontszerző verseny, így beleszámít az olimpiai kvalifikációs rangsorba, míg atlétikában Minszkben is lehet teljesíteni az ötkarikás szinteket.

scp \ slr \ sag

MTI 2019. június 19., szerda 8:00