Kezdőlap Események Ezer szállal kötődünk otthonunkhoz

Ezer szállal kötődünk otthonunkhoz

Különleges nap volt a mai számos térségünkben élő diák és felnőtt számára, hiszen a Megyeháza épületébena „Mi Otthonunk” irodalmi és képzőművészeti pályázat díjazottjai, valamint a „Bács-Kiskunban itthon vagy” ösztöndíjprogram nyertesei vehették át okleveleiketés mindemellettmegcsodálhatták Daróczi Csaba fotóművész előadását és varázslatos kiállítását.

Mi az, ami szülőföldünkhöz köt bennünket? Mitől válik valóban otthonná az otthon? Mindannyian ezernyi szállal kötődünk ahhoz a településhez, városhoz, melyben nevelkedtünk. A Mi Otthonunk irodalmi és képzőművészeti pályázat során a tiszakécskei, kunszentmiklósi és a kiskunmajsai térség lakói lehetőséget kaptak arra, hogy elmeséljék „színnel és szóval”, hogy mitől olyan csodálatos számukra megyénk. A pályázók irodalom és képzőművészet kategóriában adhatták be munkájukat, melyek közül szakmai zsűri választotta ki a legeredményesebbeket. Az önkormányzatnak célja volt, hogy az alkotói folyamat során a pályázók leljék fel azokat az értékeket, melyek miatt igazán otthon érzik itt magukat, s vessék papírra érzéseiket, gondolataikat.

„Úgy gondolom, hogy az irodalom és a képzőművészet remek kifejezőeszköz, így nagyszerű lehetőség arra, hogy a térségben elő gyerekek és felnőttek megmutathassák hogyan érzik magukat itt, Bács-Kiskun megyében, milyen impulzusok érik őket, s mit tudnak ezekből elraktározni maguknak.”- emelte ki köszöntő beszédében Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke.

A képzőművészet kategória nyerteseinek munkáiból kiállítás készült, melyet a rendezvényt követően az alkotók megtekinthettek, az irodalom kategória nyerteseinek munkáit pedig Farkas Gergő és Sipos Laura a Katedra Általános Iskola, Gimnázium Informatikai és Művészeti Szakgimnázium tanulói szavalták el megható pillanatokat okozva ezzel számos jelenlévő díjazottnak.

A mai nap kiemelt vendégei voltak továbbá azok, a megyénkben élő, motivált diákok, akika „Bács-Kiskunban itthon vagy” ösztöndíjprogramra sikeresen pályáztak és, akik fiatal koruk ellenére bizonyították azt, hogy szorgalmasan és kitartóan küzdenek az álmaik megvalósításáért.

A négy konzorciumi területről összesen több mint 250 sikeres pályázat érkezett be, mely havonta maximum 50 ezer forintot jelent a diákoknak, amit egy összegben kapnak meg, így akár 250 ezer forint támogatásban részesülhetnek. A program célja, hogy a fiatalokat anyagi támogatással segítsük abban, hogy befejezhessék tanulmányaikat, sikeresen elhelyezkedjenek és az általuk kitűzött célok valóra válhassanak. Igyekszünk továbbá a helyi vállalkozásoknak is jól képzett szakembereket biztosítani. Mindezek mellett fontos szempontnak tarjuk a megyei fiatalok identitástudatának erősítését, hiszen számtalan lehetőség kínálkozik itt számukra.

A rendezvényen az oklevelek átadását követően előadást tartott Daróczi Csaba, aki szabadidejében a Kiskunság természeti szépségeit fotózza 25 éve. Eddigi pályafutása során szinte minden rangos hazai és külföldi fotópályázaton 100-nál is több díjat nyert. A Nemzetközi Fotóművész Szövetség bronz diplomájának tulajdonosa. Előadásában motiválta a jelenlévő diákokat és felnőtteket egyaránt arra, hogy alkotásaikban merjenek kiteljesedni, merjék megvalósítani önmagukat, hiszen ez létünk egyik mozgatórugója.

Debreceni Vanda

Kecskemét, 2019.06.27.                                                                                                                              Elnöki kabinet