Kezdőlap Kecskemét Korál: Amikor vége az utolsó dalnak is….

Korál: Amikor vége az utolsó dalnak is….

Fergeteges hangulatú telt házas koncerttel ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját a Korál együttes 2018. május 5-én a Papp László Budapest Sportarénában.A felejthetetlen koncertélmény a Tom Tom Records kiadásában megjelent dupla cd-n újra meghallgatható azok számára is,akik esetleg nem voltak ott a nagy bulin – elhozva az otthonokba az egykori nyári Balaton parti vagy Duna partiforró bulik hangulatát.

Fantasztikus érzés azoknak feltenni ezeket a lemezeket, akik annak idején ott voltak a nagy Korál bulikon.A legendás zenekar szinte napra pontosan a két CD-n újra meghallgatható nagykoncert előtt 40 évvel: 1978. május 1-jén mutatkozott be a Budai Ifjúsági Parkban. Balázs Fecó, Dorozsmai Péter, Fekete Tibor Samu, Fischer László együtt alkotja a Korál együttest melynek ötödik, „láthatatlan tagja” a dalszövegíró Horváth Attila. Zenéjükben a kemény rock mellett helyet kapnak a lírai dalok is, nem kisebb slágerekkel ajándékozva meg minket, mint a Kőfalak leomlanak, Fekete bárány, Hangoddal ébreszt a szél, Maradj velem, Érints meg vagy a Homok a szélben.

A Korál alapítója Balázs Fecó, aki a Neoton együttes tagjaként került be a könnyűzenei életbe, később Som Lajossal együtt kivált a zenekarból és megalapították az első magyar hard-rockzenekart: a Taurus XT-t. A zenekar időszámítását 1974-től lehet számítani, amikor Balázs Fecóék Koncz Zsuzsa kísérő zenekaraként léptek a hazai zenei élet színpadára.

Az együttműködésnek hamar vége szakadt, és néhány próbálkozás után 1978. május 1-jén a Budai Ifjúsági Parkban színpadra lépett Fischer László gitárossal, Scholler Zsolt basszusgitárossal és Pados Zoltán dobossal a Korál együttes. Ez a felállás sem maradt végleges, hiszen a doboknál egy rövid ideig Papp Tamás ült, ahol aztán végelegesen a zenekar legfiatalabb tagja, Dorozsmai Péter váltotta fel. A basszusgitáros személyében is új tagot köszönthetett az együttes: Fekete Tibor„Samu”-t.

1979-re kialakult az az egyedi Korál-hangzás, amelyet Balázs Fecó énekesi, zeneszerzői stílusa és egyedi zongora, orgona, szintetizátor játéka mellett a többi tag kiváló hangszeres tudása tett felejthetetlenné. A „korálos” stílus: rockos, kemény hangzás vegyítve lírai, romantikus, érzelmes balladákkal.Fennállásuk óta nyolc nagylemezük jelent meg, és számtalan nagy sikerű koncertet adtak.

A Korál a ’80-as évek első felében rendkívül népszerű, telt házas koncerteket adó zenekar volt, nevükhöz olyan nagy slágerek fűződnek, mint a „Maradj velem”, „Hazafelé”, „Amit nem mondhattam el” vagy a „Kölykök a hátsó udvarból”. A zenekar sokak bánatára feloszlott 1986-ban, azonban 1997-ben a húszéves fennállásuk alkalmából újra színpadra léptek a Kisstadionban. A koncert sikerességét bizonyítja, hogy abban az évben megkapták az Év Koncertje díjat. A felejthetetlen élményt adó koncert DVD-n is megjelent „Maradj velem” címmel.

Az 1997-es nagy visszatérés után bő tíz esztendővel: 2018. augusztus 25-én a Papp László Budapest Sportarénában újra nagyszabású koncert keretein belül léphetett közönség elé a legendás rock-banda.A Korál együttes mindig is a dallamos rockzenét képviselte a magyar zenei palettán – megalakulása óta olyan slágerekkel örvendeztette közönségét, amelyeket azóta is folyamatosan játszanak a  rádiók; és napjaink zenészeit is megihlették, hiszen számos átdolgozás készült belőlük.

A rajongók legnagyobb örömére a tavalyi nagy koncert során egymást követték a legendás együttes legendás dalai. A számtalan ismert rock-örökzöld dupla albumon összegyűjtve jelent meg, így akik nem jutottak el az Arénában sem maradnak le semmiről, a koncert teljes hanganyaga elérhető a rajongók számára – így sokszor lesz alkalmunk élőben meghallgatni örök slágereiket:

CD 1

1. Ugye nem hiszed el (szimfonikus) (Balázs F.- Horváth A.)
2. Hangoddal ébreszt a szél (Fischer L.- Horváth A.)
3. Van egy őszinte dal (1978-as felállás) (Balázs F.- Horváth A.)
4. Tudom, én is megnyugodnék (Fischer L.- Horváth A.)
5. Anyám, vigasztalj engem (Balázs F.- Horváth A.)
6. Fekete bárány (Fischer L.- Horváth A.)
7. A másik oldalon (Balázs F.- Horváth A.)
8. Évszakok (szimfonikus) (Balázs F.- Horváth A.)
9. Gyertyák a téren (szimfonikus) (Balázs F.- Horváth A.)
10. A csönd éve volt (szimfonikus) (Balázs F.- Horváth A.)
11. Érints meg (szimfonikus) (Balázs F.- Horváth A.)
12. Kölykök a hátsóudvarból (Balázs F.- Horváth A.)
13. A kőfalak leomlanak (Balázs F., Brunner Gy. – Horváth A.)

CD 2

1. Tékozló fiú (Fischer L.- Horváth A.)
2. A szeretet koldusai (szimfonikus) (Fischer L.- Horváth A.)
3. Kergesd el a felhőt a házamról (szimfonikus) (Balázs F.- Horváth A.)
4. Amit nem mondhattam el (Balázs F.- Horváth A.)
5. Kevés voltam neked (szimfonikus) (Balázs F.- Horváth A.)
6. Homok a szélben (szimfonikus) (Balázs F.- Horváth A.)
7. Ne állj meg soha (Fischer L.- Horváth A.)
8. Maradj velem (Balázs F.- Horváth A.)
9. Hazafelé (Balázs F.- Rusz L.)
10. Válaszra várva (Balázs F.- Horváth A.)