Kezdőlap Kecskemét RAJTAD MÚLIK, TŐLED IS FÜGG

RAJTAD MÚLIK, TŐLED IS FÜGG

1988 óta minden év június 26-át – az ENSZ 1987-ben hozott határozata alapján – Kábítószer-ellenes Világnapként tartjuk számon.

1988 óta minden év június 26-át – az ENSZ 1987-ben hozott határozata alapján – Kábítószer-ellenes Világnapként tartjuk számon.

A világnap alkalmából Kecskemét Megyei Jogú Város Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma a megyeszékhelyen található Malom Bevásárló Központ földszintjén figyelem felhívó programot szervezett.

A rendezvényen képviseltette magát a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, a Kecskeméti Járás Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztálya, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának Család és Gyermekjóléti Központja, a Kecskeméti Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Alosztályának „Hírös Kortársak” kortárssegítő csoport tagjai, a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat, valamint a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Gyámügyi- és Igazságügyi Főosztálya.

A kábítószer- és egyéb narkotikumfogyasztás megelőzése, csökkentése céljából jelen levő szakemberek – köztük a megyei bűnmegelőzési osztály szakelőadója, Pestiné Zélity Brigitta rendőr őrnagy – hangsúlyozták, hogy a kábítószerek és a bódító hatású anyagok súlyosan károsítják az egészséget, fogyasztásuk végzetes következménnyel is járhat. Emellett a bódult állapotban lévők könnyen válhatnak bűncselekmény, baleset áldozatává.

Fentiek mellett az előadók prevenciós tanácsokkal, tájékoztató anyaggal, valamint az elhangzottak szemléltetésére úgynevezett „részeg”, illetve „drog” szemüveges, játékos feladatokkal várták az érdeklődőket.

A vakációzó diákok számára az együttműködő szakemberek kiemelték, hogy a nyári szünidő idején, a fesztiválok időszakában is nagy gondot kell fordítani a biztonságra.

Felhívták a figyelmet arra, hogy

·         kábítószert, ismeretlen eredetű anyagot ne vásároljanak, ne fogadjanak el senkitől,

·         szeszes italt lehetőleg ne, vagy csak mértékkel fogyasszanak, és

·        járművet minimális szeszes ital elfogyasztása után se vezessenek!