Kezdőlap Hírek Rammstein- Rammstein

Rammstein- Rammstein

10 év után új lemezzel jelentkezik az éppen 25. jubileumát ünneplőlegendás német metálzenekar: a Rammstein – mely 11 számos vadonatúj albumának egyszerűen csak a Rammstein címet adta.

Az Amerika című slágerük – metálbandáknál is lehet ilyen! – hatalmas dobás lett, és jól feltette a lécet a Rammsteinnek, mely hosszú várakozás és az új dalok: így például a Deutschland csepegtetése után végre előállt az új lemezzel.

Az albumbejelentést eleve nagy várakozás övezte, ám ezt sikerült még egy rendkívül sokkoló – a múltbéli és jelenkori nemzeti önazonossággal való szembenézést,a sztereotípiákat is túllépve durván provokáló –teaser-videóval is megspékelniük, mely két nap alatt csaknem kétmillió megtekintést ért el a YouTube-on.

További csavar volt az előzetes felvezetésben, hogy úgy szóltak a bennfentes hírek, hogy a megjelenő album a DEUTSCHLAND címet viseli majd – a címadó dalhoz el is készült az előzetesen felvezetővideó klip, mely az Amerika sikerét követve már pár nap alattmeghaladta a több mint hat és fél millió lejátszást. A német zenekar ebben sem okozott csalódást a rajongóinak: a csaknem tízperces kisfilm hozza a védjegyükké vált, extrém koncepciót és látványvilágot.

A két, elöljáróban megjelent dallal nyilván csak tovább csavarták felfelé a hangulatot: aDeutschland és a Radio videoklipje hozta a már védjegyükké vált, extrém koncepciót és látványvilágot, így már sejthető volt, hogy Rammstein nem fog csalódást okozni rajongóinak: a két dal összesen több, mint százmillió streamnél járt már a lemez megjelenése előtt.

Végezetül az új album nemes egyszerűséggel a RAMMSTEIN címet kapta, és 11 új dal szerepel rajta. Egytől egyig napjaink problémáira reflektáló, nagyon komolyan vehető szövegekkel, melyen az idegenekkel szembeni fóbiáktól, a szexualitáson keresztül a korunkat meghatározó múlandó divatokig sok mindent kitárgyalnak.

Komlós József JR