Kezdőlap Hírek Újabb kísérletenergia-hatékonysági rekordok felállítására a Shell Eco-marathonon – Magyarországról három diákcsapat vesz...

Újabb kísérletenergia-hatékonysági rekordok felállítására a Shell Eco-marathonon – Magyarországról három diákcsapat vesz részt az idei versenyen

Team members and their cars are lined up on the grid for a group photograph on the eve of Make the Future Live 2018 at the Queen Elizabeth Olympic Park on Wednesday, July 4, 2018, in London. (Colin Whyman/Shell)



Európa-szerte több ezer diák dolgozik azon, hogy energia-hatékony járműveikkel új rekordot állítsanak fel az idei Shell Eco-marathon Europe versenyen. A megmérettetést, valamint kísérőprogramját, a Makethe FutureLive-otebben az évben július 1. és 5. között rendezik meg a Weybridge-i Mercedes-Benz Worldben, London külvárosában.

2019-ben 25 ország161 csapatakapott meghívást Európából és azon túlról, hogy két versenyszámbantegyepróbára műszaki és tervezői tudását. Az első, az1985 óta megrendezett távolsági verseny, amely azt méri, mely csapat tud a legtávolabb eljutni a legkevesebb energiával, a másik pedig a pilóták versenye. Magyarországról idén három csapat – a győri SZEnergy, a kecskeméti Kandó Electric és a szegedi STECO team – vesz részt, akik ebben az évben az Innovációs és Technológiai Minisztériumvédnöksége alatt utaznak Londonba.

Norman Koch, a Makethe Future Live igazgatója kiemelte: „A Shell Eco-marathon inspirálni szeretné a tudományos, a technológiai, a mérnöki és a matematikai pályára készülőket – ezek a területek meghatározó szerepet játszanak a jövőformálásában. A program lehetőséget teremt a diákcsapatok számára, hogy egészséges versenyhelyzetben teszteljék az energia-hatékonysághoz kapcsolódó elméleteiket, amely újabb lökést adhat az innovatív gondolkodásban. Minden év új eredményeket hoz, és izgatottan várom, hogy a csapatok idén milyen innovációs megoldásokkal állnak elő.”

„A világszerte növekvőkeresletnek köszönhetően a közlekedési ágazatok számára kulcsfontosságú kihívást jelent a jelenleg használt mobilitási megoldások energia-hatékonyabbá tétele,valamint új fenntartható technológiák fejlesztése. A Shell Eco-marathon kiváló platform a jövő mérnökei számára, hogy új ötletekkel álljanak elő, és megvalósítsák,valamint leteszteljék azokat. Örömünkre szolgál, hogy ebben az évben is köszönthetünk magyar diákokat a versenyzők között. Minden évben nagyon büszkék vagyunk a hazai csapatokra, ezúton is sok sikert kívánok nekik az idei londoni versenyhez” – tette hozzá Bujdosó Andrea, a Shell Hungary Igazgatóságának elnöke.

A győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy csapata teljesen új járművet épített az idei versenyre, amelyik számításaik szerint még energia hatékonyabb, mint az előző konstrukció. A győri diákok a városi koncepció kategóriában versenyeznek egyedüli magyar csapatként. Az új, elektromos autó leglátványosabb eleme a csepp alakú áramvonalas karosszéria minimális homlokfelülettel és optimalizált orrkúppal.

Szintén elektromos, de a prototípus kategóriában indul járművével a kecskeméti Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának Kandó Electric csapata az idei Shell Eco-marathonon. A csapat összetételének folyamatos változása jelenti számukra az egyik legnagyobb kihívást, azonban reményeik szerint a motoron elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően idén a mezőny élvonalában végezhetnek majd.

A Szegedi Tudományegyetem STECO csapata két év után tér vissza a versenybe ugyanebben a kategóriában. A jobb hatásfok érdekében kicserélték a motort, és az azt vezérlő elektronikát is átalakították. A csapat az elmúlt időszakban a tesztelésekre helyezte a hangsúlyt, hogy még energia-hatékonyabbá tegyék elektromos autójukat, és így megdönthessék korábbi rekordjukat.

A tavalyi távolsági versenyen a francia Microjoule-La Joliverie csapat autója egy liter üzemanyaggal 2324 km-t tett meg. Az idei versenykihívást jelent a már rutinosnak számító csapatok számára is.A legnagyobb újdonság a teljesen új helyszín és ismeretlen versenypálya, amely nem csak technológiailag állítja kemény feladat elé a járműveket és a tervezőiket, hanem a csapat stratégiáját is próbára teszi.

Az esemény ad otthont a Vezetői Világbajnokságnak is, amelynek fináléjában fej-fej melletti versenyben csapnak majd össze a városi koncepció kategóriában induló legjobb európai, amerikai és ázsiai csapatok autói. Itt a bizonyított energia-hatékonyságnak találkoznia kell a stratégiai gondolkodással,valamint a pilótarátermettségével és gyorsaságával. Cél, hogy az autó elsőként lépje át a célvonalat anélkül, hogy kifogyott volna belőle az üzemanyag.

A magyar csapatok autói idén a Supernova Intertrans Kft. támogatásával jutnak el a London külvárosában megrendezett versenyre.

További információ a Shell Eco-marathonról és a Makethe Future-ről a http://www.shell.co.uk/makethefuture weboldalon, Twitteren a twitter.com/shell_ecomaroldalon, és Facebookon a facebook.com/Shell oldalon található.

https://www.flickr.com/photos/shell_eco-marathon/

Make the Future Live

A MaketheFutureLive azzal, hogy összehozza az üzleti,illetve a közigazgatási szereplőket, a vállalkozókat, a diákokat és a helyi közösségeket, lehetőséget teremt az innovációra, az együttműködésre, valaminta párbeszédek kialakulására a világ energetikai kihívásaival kapcsolatban.


Shell Eco-marathon

A Shell Eco-marathon a világ egyik vezető energiahatékonysági programja diákok számára, amelynek célja, hogy inspirálja a tudományos, a technológiai, a mérnöki és a matematikai pályára készülőket. A középiskolás, illetve egyetemi csapatoknak a feladata, hogy a dizájn, a technológia és a mérnöki szempontokat figyelembe véve építsék meg ultra energia-hatékony járműveiket, ésa Shell Eco-marathon verseny keretében mérettessék meg azokat.

A verseny története 1939-ig nyúlik vissza, amikor a Shell olajtársaság munkatársai barátságos kihívást hirdettek meg az Amerikai Egyesült Államokban, hogy ki tud a legtávolabb utazni ugyanannyi üzemanyaggal. Ez volt a kezdete annak a vetélkedésnek, amely ma Shell Eco-marathon távolsági versenykényt ismert. az első Shell Eco-marathont1985-ben Franciaországban rendezték meg, ahol 25 fa autó sorakozott fel a rajtvonalnál.Az azóta eltelt 34 év során a verseny egy többezer résztvevővel rendelkező eseménysorozattá nőtte ki magát, amelyet világszerte 50 ország részvételével 9 helyszínen rendeznek meg.

Napjainkban évente két versenyszámban rendeznek Shell Eco-marathon programokat Ázsiában, Amerikában és Európában. Az egyik a Shell Eco-marathon távolsági verseny, amelynek célja, hogy kiderüljön, kinek a saját fejlesztésű autója tud a legmesszebb eljutni a legkevesebb üzemanyaggal. A másik pedig a Shell Eco-marathon Vezetői Világbajnokság, amelynek keretében a legjobb városi konstrukció kategóriában versenyző csapatok mérik össze erejüket, hogy eldőljön ki a világ leggyorsabb és legenergiahatékonyabb pilótája.

2019-ben a Shell Eco-marathon Vezetői Világbajnokság végső döntőjét július 5-én rendezik meg Londonban, Angliában. A londoni mellett, az előválogatók az Amerikai Egyesült Államokban Kaliforniában, valamint Malajziában, Kuala Lumpurban voltak.