Kezdőlap Kecskemét Az egészség „zöld” támogatói a piacon

Az egészség „zöld” támogatói a piacon

Miért vásároljunk a piacon és fogyasszunk sok „zöld” színű zöldséget, gyümölcsöt?

Mert van, amelyik gazdag folsavban. Ilyen a spenót, zöldbab, kelbimbó, brokkoli. Alig akad ember, akinek ne lenne folsavhiánya. Pedig a folsav alapvető szerepet játszik a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban.

Mások pedig hasznos kálium források. Ilyen a cukkini, spenót, kelkáposzta, kelbimbó. A kálium kulcsfontosságú az idegszövet és az izomszövet működésében, de minden egyéb szövet működése is a káliumionok megfelelő eloszlásához kötött. Kiváló K-vitamin forrás a petrezselyem, spenót, mángold, kínai kel. A K-vitamin legfontosabb szerepe, hogy befolyásolja a vér alvadási képességét. A K-vitamin és a D-vitamin együttműködik, hogy a fehérjék beépülhessenek a csontokba.

A kelbimbó, brokkoli, kelkáposzta, káposzta tartalmaznak szulforafánt. A rákmegelőzést célzó vizsgálatok szerint a szulforafán pusztítja a daganatos sejteket, de nem károsítja az ép sejteket. A szer alkalmazása főként a prosztatarák, illetve az emlőrák esetén bizonyult hatékonynak.

A zöld leveles növények rengeteg klorofillt tartalmaznak, amit nevezhetünk “folyékony napfénynek” is. A klorofill tisztítja a vért, és hatékonyabbá teszi a máj működését, így javítva a vérképet. Kimossa szervezetünkből a káros anyagokat, és valamelyest egyensúlyozza a stressz, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és egyéb egészségtelen szokások okozta károkat. 

Magas vastartalommal rendelkezik a medvehagyma, bazsalikom, sóska, zöldborsó. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez.

Számos „zöld” ok, hogy egészséges zöldségekkel, gyümölcsökkel támogassuk szervezetünket.