Kezdőlap Zenei élet B 52’s: Cosmic Thing – 30th Anniversary Edition

B 52’s: Cosmic Thing – 30th Anniversary Edition

Idén éppen harminc esztendeje, hogy megjelent a The B 52’s korszakos albuma – rajta a banda máig legnagyobb slágerével: a Love Shack-kal. Ebből az alkalomból rukkolt ki kiadójuk – a Rhino/Warner – a Cosmic Thing egy új, dupla csomagolású, újra kevert kiadásával.

Az amerikai újhullám – és egyben az egész zenei világmozgalom egyik legizgalmasabb, legérdekesebb, legkarakteresebb zenekara a The B 52’s zenekar volt. Az akkoriban önmagában is szokatlan: két lány – két srác felállással léptek elő negyvenhárom esztendeje a világot jelentő deszkákra az akkoriban világszerte kevésbé ismert egyetemi városból: a déli Athens-ből

Első – szerintem felülmúlhatatlan – lemezük egyébként éppen negyven éve jelent meg, a kétségtelenül ugyancsak erőteljes, és valószínűleg kereskedelmileg legsikeresebb Cosmic Thing pedig rá tíz évre – így idén éppen a harmincéves jubileumát ünnepli.

A B-52’s ’Cosmic Thing’ című albumának 30. évfordulója alkalmából 2019. június 28-án a kiadvány dupla CD-s kibővített verziója került az üzletekbe. Az első CD tartalmazza az eredeti hanganyagot, valamint további remixeket. A második CD eddig kiadatlan koncertfelvételeket rejt, melyeket 1990-ben rögzítettek a „Cosmic Tour” során, Texasban. A kiadvány exkluzív csomagolású, 12 oldalas füzettel, dalszövegekkel és eddig sosem látott fotókkal jelenik meg.

Így újra hallgatva, és számos extrával felturbózva megint nagy élmény találkozni egy olyan zenekarral, akik jóval az újhullám lecsengése után: még tizenegy éve is képesek voltak összehozni egy ütős stúdiólemezt. Sőt még ma is léteznek: olyannyira, hogy májusban egy őszig tartó világturnéra indultak!

Mindenesetre a Cosmic Thing a legek lemeze a The B 52’s pályáján: az eredeti megjelenéskor négy milliót adtak el belőle az Egyesült Államokban – ezzel négyszeres platina lett; világszerte pedig még egy milliót. Azt meg, hogy mekkora sláger máig a Love Shack, nem is kell ecsetelni…

Komlós József JR