Kezdőlap Kecskemét Bányais sikerek a nemzetközi World Robot Olympiad verseny Nemzeti Döntőjén

Bányais sikerek a nemzetközi World Robot Olympiad verseny Nemzeti Döntőjén

2019. július 10-11-én Tatabányán rendezték meg a WRO (World Robot Olympiad) kutatási és robotika verseny nemzeti döntőjét, ahová a Bányai Júlia Gimnázium 6 csapata kvalifikálta magát a különböző kategóriákban a regionális döntőkön nyújtott teljesítményükkel.

A Regular kategóriában a csapatoknak egy általuk épített és programozott robotkonstrukció segítségével kell egy meghatározott pályán egy bizonyos feladatot elvégezniük, melyet a döntőben meglepetésszabály is nehezít. A feladatkiírás csak a felhasználható alkatrészeket szabja meg, azon túl a csapatok kreativitásán múlik a megoldás módja.

Open kategóriában a versenyzők az adott témának megfelelően dolgoznak ki egy projektet egy vagy több robot építésével, melyet a versenyen szakmai zsűri előtt kell bemutatniuk. A projekt egy robotokra épülő működő modellt kell, hogy tartalmazzon, amely megoldást ad a csapat által választott problémára. Előzetesen a projektről részletes angol nyelvű tanulmányt és egy két perces videót kell elkészíteni és a bírók rendelkezésére bocsátani.

Az idei verseny témája SmartCities. Magyarországon már az országos döntő is angol nyelven zajlik, ezzel előkészítve a nemzetközi döntőt. Az Open kategóriában a nevezett csapatok rangsorolása életkori kategória nélkül történik. Tehát a 10 éves diákok és a 18 éves középiskolások projektjeit mérik össze az adott szempontok alapján. A Junior korcsoportba tartozó, hetedikes diákokból álló csapat a teljes mezőnyben 5 pont hátránnyal a 2. helyen végzett (a megszerezhető 400 pontból 373 ponttal) a középiskolás győztes csapat mögött. A Junior kategória győzteseként viszont kivívta a jogot a 2019. augusztus 1. és 4. között a dániai Arhusban megrendezésre kerülő WRO Invitational nemzetközi versenyen történő részvételre, ahová 33 ország legjobb 150 csapata érkezik, hogy két versenykategóriában és három életkori korosztályban mérjék össze tudásukat.

A Nemzeti döntőn elért Bányais eredmények:

Open Junior kategória:

„Kiskutya”: Nyíri Kata Luca, Mihalik Sára, Labancz Barnabás, Ecsédi Dániel (coach: Kiss Róbert) – 1. hely, kvalifikáció a dániai nemzetközi meghívásos versenyre.

RegularElementary kategória:

RoboRumble: Bakos Ádám, Csóka Botond (coach: Bakos András) – 3. hely

Mikrobotok: Rácz Gábor, Szabó Márton, Zakály András (coach: Hegedűs András) – 7. hely

Regular Junior kategória:

HeLiKo: Kovács-Bánhalmi Hédi Zita, Nagy Korina Vanda, Petrányi Lilla (coach: Nagy István) – 7. hely

TechNoLogic: Rácz Boglárka, Kálóczi Milán, Hajnal Balázs (coach: Varga Ákos) – 14. hely

Kiborg 2.1: Gál Nándor, Kovács Vid András (coach: Halász Alexandra) – 18. hely