Kezdőlap Kecskemét Dés László Free SoundsQuartet: Capricci

Dés László Free SoundsQuartet: Capricci

Ha a magyar jazz egyik legnagyobb egyénisége lemezkészítésre adja a fejét – vagyis a szaxofonját – az nyilvánvaló módon alapból hatalmas érdeklődést generál. Dés László új megjelenése pedig a Tom TomRecords-nál kisebb ünnep a hazai palettán.

Dés László szoprán szaxofonjához három játszótársat választott új lemezének felvételeihez illetve az általa létrehozott Free Sounds Quartettbe: Lukács Miklós cimbalomjátékával, Fenyvesi Márton gitározásával, az ifjabbik Dés: András pedig ütőhangszerekkel szállt be a közös játékba.

Nem régen: 2019 elején alakult a nemzedékeken átívelő, szabad zenét játszó zenekar.
Elgondolásuk, hogy az amúgy is nagy zenei szabadsággal rendelkező jazz műfajnak végsőkig tágítják a kereteit. Négy kiváló muzsikus egymásra találása ez hangszereik közvetítésével, koncertről koncertre. A szopránszaxofon, cimbalom, gitár és ütőhangszerek szabad összjátéka különleges zenei élményt ígér.

Ezen a lemezen – ahogy azt az előzőekben már a kvartett elvevezése, vagy akár a lemez címe is sugallhatja – nem szerepelnek előre megírt kompozíciók. Minden darab a stúdióban született meg, a felvételek során. A témák, a szerkezet, a forma mind a pillanat szüleménye, a zene akkor és ott jött létre, játék közben. Ezért ez a lemez még megközelítőleg sem reprodukálható, egyszeri és megismételhetetlen.

A közreműködő zenészek csak hangszeres tudásukra, a fülükre és érzékenységükre hagyatkozva, minden előzetes próba, egyeztetés nélkül játszanak, a teljes szabadság örömével. Ez nagy külső és belső összpontosítást igényel, a zene akkor és ott születik meg, amikor játsszák.

Hiába enged nagy zenei szabadságot a jazz műfaja, tervei szerint a Dés László Free SoundsQuartet még azt is a végsőkig tágítja.Ezen ihletett pillanatok egyikét rögzítette Capricci című bemutatkozó albumán a quartet.

A témák, a szerkezet, forma valóban élő – élőbb nem is lehetne: hiszen mind-mind a pillanat szüleménye. A darabokat közösen hozzák létre, négyük ötleteiből, négyük talentumából és pillanatnyi érzéseiből. Igazán különleges alkalom, minden jazz-barátnak ritka ízeket tartogató csemege ez a lemez.

KJJR