Kezdőlap Egészség Együnk minél több kajszibarackot!

Együnk minél több kajszibarackot!

A piacon már ládaszámra kapható a nyár egyik igazi sztárja, a sárgabarack, mely június végétől augusztus elejéig terem. Imádjuk frissen leszedett állapotában, lekvárban, süteményben és joghurtban is. C-vitamin tartalma igen magas.

Ez azért is jó hír, mert a C-vitamin egy természetes antioxidáns, ami hozzájárul az immunrendszer egészségéhez, és még a bőr öregedését is késlelteti. 

A sárgabarack az A-vitamin probiotikumát, a béta-karotint tartalmazza. Két-három szem már fedezi a napi A-vitamin szükségletünket. Ennek pedig rengeteg jótékony hatása van: segíti a látás és az immunrendszer egészségének megőrzését, és serkenti a máj méregtelenítő működését. De a bőr, a fogak és a csontrendszer is meghálálják. 

Rendkívül magas víztartalma miatt hidratál és méregtelenít. Rosttartalma újabb ok arra, hogy beillesszük étrendünkbe a sárgabarackot. A rostdús táplálkozás az egészséges emésztés, a megfelelő anyagcsere alapja.

A vásárlásnál igyekezzünk hibátlan, barna foltok nélküli szemeket válogatni. A keményebbek jobban bírják a szállítást, és főként befőtt eltevésre alkalmasak, míg a puhákból lekvárt főzhetünk. A megvásárolt barack elfogyasztásával és feldolgozásával nem feltétlenül érdemes várni, hiszen utóérő, így gyorsan megpuhul, s előfordulhat, hogy bár befőttnek szántuk, már csak lekvárnak lesz alkalmas. Rövid ideig forrásban lévő vízbe mártva héja egy darabban egyetlen mozdulattal eltávolítható, akár a paradicsomnál. Jöjjön ki a piacra és válogasson az ízletes magyar kajszibarackok közül!