Kezdőlap Kecskemét Folkfonics: Két karodban

Folkfonics: Két karodban

Ritka zenei csemege a Folkfonics új megjelenése a Tom Tom Records kiadásában! Aki szereti a jazzt, a kifinomult popot, a világzenét – és/vagy a népzenét, az egyedülállóan különleges ízeket fedezhet fel ezek ilyetén találkozásában.

Rég hallottam ennyire sallangtalanul tiszta érzéseket hordozó lemezt – olyan ez, mint amikor az ember a természet finom zörejeivel áradó tiszta levegőt szív messze vidéken távol a büdös zajos nagyvárostól, jóízű kristályvizet iszik a cukros szemét helyett.

Hat kiváló énekes állt össze hasonlóan elsőrangú zenészekkel, és vett fel közismert népdalokatjazzes köntösben; mellettük pedig Cseh Tamás és Másik János Budapest dalának feldolgozását, továbbá Radnóti Miklós, Nagy László, Szabó Lőrinc,József Attila versmegzenésítéseket.


Különböző formációkban rögzítették a 2018-as év folyamán az egyes számokat: Szász Veronika „Veni”, Csemer Boglárka „Boggie”, Veres Ida, Jéger Dorottya, Zsigmond Emőke és Havai Gábor énekli az egyes dalokat – alkalmanként változónSzabó Csaba (gitár), Rendes Péter (gitár), ÖlvetiMátyás (basszusgitár), Veér Csongor (hegedű), Okos Gergely (dob), Ferencz László (dob), Bazsinka Mihály (szaxofon), Csordás Attila (basszusgitár), Táborszky Bence (trombita) vagyKákonyi Árpád (zongora) zenei kíséretével.

Csodás dallamok, örökérvényű gondolatiság, tökéletes harmónia –sokféle zenei hatás a bluemoodtól a gipsyswingen át a rhythm and blusig és egészen a populáris elemekig. De egy felelősséggel kimondható: ugyanolyan a belső zenei anyag, mint a borító: szép, letisztult,érdekes, játékos és izgalmas találkozása az autentikus hagyományoknak és a modern kornak.

A Szabó Csaba klasszikus gitárművész, Ölveti Mátyás csellóművész, ésRendes Péter klasszikus gitár szakon konzervatóriumot végzett gitáros, pszichológus és kiváló session zenész által létrehozottFolkfonics együttes célja a népdalok és feldolgozásaik teljesen újszerű világba ültetése.Zenéjüket az alternatív pop műfaj jellemzi, inspirációt kulturális gyökereink jelentik számukra, legyen szó irodalomról, népdalokról vagy Cseh Tamás dalairól.

Népdalokra írt dalaikra éppúgy jellemző a swing,a gipsy jazz, a funk, mint pl. fingerstyle gitározás vagy a klasszikus finom rock.Két karodban című első albumukkal debütáltak. Érdemes meghallgatni, hogy egyből milyen kimagasló színvonalon – és micsoda erővel!Ötcsillagos zene: sokáig eláll a polcon, kiállja a kordivatokat, és időről időre lekéredzkedik meghallgatásra.

Komlós József JR