Kezdőlap Kecskemét KEDVES RENDŐR NÉNI, KEDVES RENDŐR BÁCSI!

KEDVES RENDŐR NÉNI, KEDVES RENDŐR BÁCSI!

A Bács-Kiskun megyei rendőrök a megyeszékhelyen működő autista centrum közreműködésével speciális intézkedéstaktikai ismereteket sajátítottak el.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály kiemelt főelőadója – Bozóné Soós Marianna Tímea c. rendőr alezredes – szervezésében 2019. július 17-én egy speciális intézkedéstaktikai módszertani képzés valósult meg a főkapitányság épületében. A rendezvényen a Kecskeméti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Központ Autizmus Centrumának prevenciós és pedagógus előadói tartottak érzékenyítő foglalkozást a Kecskeméti Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Járőr- és Őrszolgálati Alosztály közterületi szolgálatot ellátó állománya számára.

Az előadáson a különleges bánásmód körébe tartozó intézkedések, a kép- és hangfelvétel rögzítés esetei, a tizennegyedik életévét be nem töltött terhelt vagy tanú, valamint a különleges bánásmódot igénylő sértett meghallgatására szolgáló rendőrségi helyiség használata kapott hangsúlyt.

A speciális foglalkozás egyik napirendi pontja az autizmusról szóló előadás volt, amelyet Furdan-Badonszky Csilla, a megyeszékhelyen működő autizmus centrum gyógypedagógusa tartott. A szakértő szemléltető példákkal mutatta be az autizmus jellemző tüneteit, valamint megoldási javaslatokat ismertetett a különleges helyzethez igazodó rendőri segítségnyújtásra. Bemutatták a fogyatékkal élő személyek esetében a rendőri intézkedést nehezítő körülményeket, és azok feloldásának lehetőségeit.

A képzés végén a járőrök megismerkedtek az autizmus centrum által összeállított „Kedves Rendőr Néni, Kedves Rendőr Bácsi!” megszólítású brossúrával, mely egy autista kisfiú üzenetét közvetíti azzal a céllal, hogy a vele, vagy a hasonlóan akadályoztatott személlyel találkozó rendőrök a leghatékonyabban tudjanak segíteni intézkedésük során.

Kérjük, hogy:

  • A közlekedés során is fokozottan figyeljünk a fogyatékkal élőkre, illetve segítsük őket!
  • Ha eltévedt, magatehetetlen személyt látunk, biztosítsuk a tőlünk elvárható segítséget!