Kezdőlap Kecskemét Modern Art Orchestra: Music a’la Pangea

Modern Art Orchestra: Music a’la Pangea

Egy fajsúlyos, komoly – ámde izgalmas hallgatnivalót rejt a Tom Tom Records által kiadott új album, melynek nagysikerű koncert-előzménye volt – és a kecskemétiek számára különösen érdekes lehet.A Modern Art Orchestra ugyanis Szirtes Edina Mókus szerzeményeit dolgozta fel, és rögzítette a szerző közreműködésével.

A lemez különösen aktuális szerzőjének születésnapjához közeledvén: Szirtes Edina „Mókus” 1975. július 11-én született Kecskeméten, itt a Kodály Zoltán Ének Zenei Általános Iskolában tanult, majd a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tovább zenei tanulmányait.

2000-ben szerzett diplomát a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán, hegedű szakon – s ettől kezdve lassan mind tágasabb körben hívta fel magára a figyelmet a kivételesen tehetséges szerző és előadó művésznő. A hazai legnagyobbakkal zenélt és zenél együtt, mára pedig már hazánk elsőszámú jazz-nagyzenekara: a Modern Art Orchestra készít feldolgozásokat szerzeményeiből.

AModern Art Orchestra2005 októberében, a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult a magyar jazz és klasszikus zenei élet legkiválóbb fiatal muzsikusaiból, akik közül az elmúlt években többen zeneszerzőként is elismerést vívtak ki maguknak. A trombitaművész zeneszerző célja új együttesének megalapításával a kortárs klasszikus zene és a jazz határainak áthágása, új hangzások és stílusok keresése, létrehozása, mindemellett a progresszív jazz muzsika és a kortárs klasszikus zene népszerűsítése volt, különös hangsúlyt fektetve ezeken belül a magyar szerzők által írt darabok bemutatására.

Kettejük együttműködéséből született meg ez az új, eddig még sosem hallott zenei anyag, Szirtes Edina Mókus sajátos hangzásvilágú dalait kifejezetten a MAO számára komponálta. A megannyi egyedi elemet felvonultató lemezenSzirtes Edina Mókus mellett Lukács Miklós cimbalomjátéka is hallható– a Modern Art Orchestra együttesét pedigFekete-Kovács Kornél művészeti vezető vezényli

  • A Music à la Pangea egy népi ihletettségű kompozíciót jelent, amelyben a jazz és a világzene arányosan jelenik meg egymás mellett. A bigband-hangzás és az autentikus zenei hagyományok – különösen a balkáni és magyar népzene – ötvözésére tett kísérlet, amit átjár az improvizáció és a szabadság érzése.
  • A lemez több tételes műzenei egységet elevenít meg, amely ősi szétválaszthatatlanságot tükröz. Lelkülete, mondanivalója hazánkból származik, de nem zárja ki a zenei eklektikát sem.
  • Manapság követhetetlenül sok részre, műfajra szakadtunk, pedig valaha egy „kontinens” voltunk. A több tételes mű zenei egységet elevenít meg, ősi szétválaszthatatlanságot tükröz. Lelkülete, mondanivalója hazánkból származik, de nem zárja ki a zenei eklektikát.
  • A darabok születését a környező népek zenéje inspirálta. A balkán zene asszimmetrikus lüktetése, a dallamok, a virtuozitás, dallamvezetés és ennek izgalmas találkozása a fúvós zenekar Modern Art Orchestraáltal képviselt felállásával. József Attila Egyedül című versének megzenésítése énekhangra és bigband-re valódi újdonság.
  • Mindenképpen kihívás ez egy alkotó számára, olyan kivételes alkalom, ahol újabb hangzás születhet. Erre nem sok példa van. Hozzám, mint szerzőhöz és ehhez a kísérlethez társulnak olyan kiváló szólisták, mint a Szirtes Quintet zenészei, Cserta Balázs tárogatóművész és Fekete-Kovács Kornél, a MAO alapítója és vezetője.” – mondta el a közös munkáról akecskeméti kötődésű szerző.