Kezdőlap Kecskemét ZZ Top:Goin’ 50

ZZ Top:Goin’ 50

Ötvenéves a legendás amerikai kemény blues-zenekar: a ZZ Top! Ebből az alkalomból kiadójuk – a Warner – válogatásalbumokkal tiszteleg a rock-történelem ikonja előtt.

A mára már legendássá vált ZZ Top-ot 1969-ben alapította a texasi Houstonban az énekes-gitáros BillyGibbons – a név is az ő ötlete volt. A kezdetektől zenei védjegyükké vált az a kemény, eredeti ízekkel játszott,rockba oltott blues: a „Texas-blues” – mely összetéveszthetetlenné tette hangzásával a bandát.

A sikeressé vált, és ma ismert felállás a basszusgitáros-énekes DustyHill-lel és a dobos Frank Beard-delkiegészülve amúgy csak az 1970-es évre alakult ki – így aztán poénos az a „Megyünk 50 felé”, amely a trió jubileumi válogatásának címe lett.

Mindenesetre idén ünnepli 50. évfordulójáta szakállak, a napszemüvegek, a blues, az autók a fuzzygitárok – na meg a bombázó nőcis videoklipek csapata: a ZZ Top. Mégpedig eléggé felfokozott hangulatban – hiszen már januártól giga-turnéra indultak – a turné nyitókoncertje pedig hol lett volna máshol, mint Las Vegasban!

A jeles alkalomra 2019. június 14-én előzetesen kiadtak egy válogatás CD-t – mely a legismertebb 18 ZZ Top slágert tartalmazza–a majd csak augusztus 2-án limitált példányszámban megjelenő 3 CD-n és 5 vinyl lemezen megjelenő albumokra pedig 50 dalt válogattak össze, melyek a zenekar teljes karrierjét lefedik.

Az eddig több mint 50 millió eladott lemezzel büszkélkedő ZZ Top (csak az 1983-as Elliminator elment 10 millió példányban!)tizenegy arany, hét platina és három multi-platina lemezt adott ki eddigi működése során; így bekerültek az USA 100 legkelendőbb művésze közé is. Emellett éppen tizenöt esztendeje: 2004-ben választották be őket a Rock And Roll Hírességek Csarnokába. Az a lendület pedig, ami klasszikus dalaikból árad, és az a vagányság, amely videoklipjeikből sugárzik, még nagypapa-korukban is örökifjúvá varázsolja hármasukat.

Komlós József JR