Kezdőlap Zenei élet America: The Collection – 50th Ann. Ed.

America: The Collection – 50th Ann. Ed.

Az America idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, ez alkalomból pedigkiadójuk: a Warner három különböző kiadvánnyal emlékezik a hetvenes éveket meghatározó zenekarra.

Az e hetekben az üzletekbe került CD-re 16, a dupla vinylre pedig 25 felvételt válogattak ki a szerkesztők a legnagyobb America-sikerek közül. A limitált példányszámban megjelenő 3 CD-s verzió ezen felül olyan ritkaságokat tartalmaz, mint a „Ventura Highway” korai stúdiófelvétele, a „Riverside” élő előadása és a #1 “Sister Golden Hair” című dal, valamint a zenekar 10 top szerzeménye is helyet kapott a korongokon (“HorseWith No Name”, “Ventura Highway”, “Tin Man”, “Lonely People” – a teljesség igénye nélkül

Az 1970-es évek boldog hangulatát árasztják magukból ezek a dalok – hiszen az America akkor élte meg csúcskorszakát. 1969-től szerveződtek, az alapító tagokhoz – Gerry Beckley és Dewey Bunnell – pedig Dan Peak 1970-ben csatlakozott. Mint egy afféle trió, az akkoriban hasító Crosby, Stills&Nash mintájára, londoni középiskolás zenekarként, aztán hivatalosan 1970-től indultak be, 1971-ben pedig megjelent America című bemutatkozó nagylemezük is.

Stílusuk és indíttatásuk is jól leképezi az akkoriban uralkodó trendeket: a soft rock, a folk-rock és a pop keveredik némi progresszív ízzel. A hetvenes évek diadalmenetét a szűkebb nyolcvanas évek követték az ő számukra is – hogy aztán a nyolcvanas évek derekán történt leállás után, tíz évre rá újra visszatérjenek.

Az America gyakorlatilag még Peak 2011-es halált követően,2015-ig is aktív, lemezkészítő zenekar maradt; rengeteg díjat és elismerést megkaptak munkásságukért. Huszonhét albumuk jelent meg – melyekről reprezentatív, hangulatos válogatás jelent meg az évfordulóra.

Komlós József JR