Kezdőlap Sport Aranyvasárnap

Aranyvasárnap

Legyalúlta vasárnap az ifi vébé mezőnyént a magyar válogatott. A mieink az 500 méteres döntők során öt világbajnoki címet, valamint további négy dobogós helyezést szereztek. Aranyérmes lett ifi kajak egyesben Kőhalmi Emese, Redl András, valamint az U23-as mezőnyben Pupp Noémi. Kőhalmai Emese ráadásul duplázott, hiszen nyerni tudott Rendessy Eszterrel párosban, és ez a bravúr összejött a Biben Karina, Bakó Olga kajakos duónak is, akik ezzel megvédték világbajnoki címüket.

Kőhalmi Emese sokkal nehezebben nyerte meg az itthoni válogatót Rendessy Eszterrel szemben K-1 500 méteren, mint a világbajnoki címet Pitestiben, az ifjúsági és U23-as vb-zárónapján. A magyar versenyző főleg a táv második felében volt tarthatatlan, 250 méternél még „csak” kb. egy másodperccel vezetett, a végére mégis 4,7 másodperc volt az előnye a mögötte befutó fehérorosz versenyzővel szemben.

Nagyon erős volt a második 250 métere Pupp Noéminak is az U23-as női kajakos mezőnyben, amivel bedarálta ellenfeleit, a második helyen befutó lengyel Pulawskat, és a harmadik dán Iversent.

A női kajakosok teljesítménye mögött Redl András sem maradt le. Ifi K-1 500 méteren az első rajt nem sikerült a mezőnynek, és a magyar versenyző a megismételt startot sem kapta el jól, de ez sem zavarta meg igazán, taktikus, érett versenyzéssel, az ellenfeleket felőrölve lett világbajnok a kanadai és a cseh versenyző előtt.

Ahogy egyesben, úgy K-2 500 méter is „agyonverte” a mezőnyt Kőhalmi Emese Rendessy Eszter partnereként. A lányok végig vezetve, több mint 3 másodperccel győztek egy cseh és egy fehérorosz duó előtt.

A világbajnokság slusszpoénjaként az U23-as női párosok között is Magyarország lett a legjobb! Biben Karina Klaudiának és Bakó Olgának tehát összejött a címvédés K-2 500 méteren, mögöttük a spanyol hajó lett a második, a fehérorosz duó pedig harmadik.

A mieink a vasárnapi öt aranyérem mellé szereztek két ezüstérmet, valamint két harmadik helyezést is.

Ifjúsági K-4 500 méteren az Opavszky Márk, Szendy Maximilián, Tamási Zsombor, Vajda Bence összeállítású egység lett második a német hajó mögött, női C-2-ben, szintén az ifik között pedig az Opavszky Réka, Gönczöl Laura duó lett ezüstérmes.

Az U23-as korosztályban a Béke Kornél, Varga Ádám, Németh Viktor, Koleszár Mátyás alkotta kajaknégyes csak egy hajszállal maradt le a második helyről. A döntőt az ausztrálok nyerték, a dánok és a mieink előtt.

U23-as női C-2-ben pedig Kisbán Zsófia és Bragato Giada lett harmadik, nagyszerű versenyzéssel az orosz és az üzbég egység mögött.

A ifjúsági és U23 magyar válogatott az idei világbajnokságon összesen 10 arany-, 6 ezüst- és 5 bronzérmet szerzett, így toronymagasan nyerte az éremtáblázatot.

„Pénteken az 1000, és ma az 500 méteres futamokon a várakozásnak maximálisan megfelelt, illetve sokszor azon is felül teljesített a csapat, csak 200 méteren szerepeltünk kissé gyengébben, de Lucz Anna azért a szombati napunkat is széppé tette – kezdte értékelését Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány. – Női kajakban ki kell emelnem Kőhalmi Emesét, aki három aranyérmet nyert az olimpiai távon, egyesben raádásul valami elképesztő fölénnyel. A férfi kajakosoknál meg kell említeni Redl Andrást, aki lemásolva Kós Benedek tavalyi teljesítményét, 500 méteren, és 1000 méteren is győzött K-1-ben, de nagyon tetszett Németh Viktor és Koleszár Mátyás produkciója is az U23-as mezőnyben. Női kenuban Gönczöl Laurát és Opavszky Rékát illeti nagy dícséret, hiszen a lányok még serdölők, ennek ellenére olimpiai távon szereztek ezüstérmet C-2 500 méteren, de a férfi kenusok is értek el értékes helyezéseket, mondhatjuk, hogy ők is kitettek magukért. Tehát az egész csapattal elégedett vagyok, maximálisan elismerés jár a gyerekeknek és az őket felkészítő edzőknek is.”