Kezdőlap Zenei élet Bastille: Doom Days

Bastille: Doom Days

Doom Days címmel jelent meg az Universal gondozásában a Bastille harmadik albuma: de azért ne vegyük komolyan a világvégét idéző címet! Az indie-pop banda új concept-albuma inkább idéz fel egy színes átbulizott éjszakát – ráadásul még a kritikusok is szeretik.

A brit banda úgy kezdett hozzá a Doom Days elkészítéséhez, hogy az elmúlt kilenc év alatt már eladtak kilenc millió albumot előző megjelenéseikből – noha nem tartoznak a slágerzenekarok közé.

Dan Smith és zenekara most egy féktelen utazásra hívnak mindenkit az apokalipszis előtt: „minden mindegy”, sugallja már az album címe is.

A Bastille természetesen hű maradt ahhoz az elvéhez is, hogy ne vegyék túl komolyan az egyes műfajokat. A Doom Days-en a korábbinál is jobban elmossák a határokat: a gospel, a house és az R&B is megfér egymás mellett, és persze a tőlük már megszokott módon rengeteg háttérvokált használnak.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a banda egy koncepciótlan lemezzel jelentkezett volna – sőt a szakma egyértelműen és határozottan egy concept-albumként tekint a Doom Days-re. A dalok tipikus hétvégi éjszakákról szólnak: az alapozástól kezdve, a bulizáson és világmegváltó beszélgetéseken át, egészen a másnapig – amikor ugyebár nem mindig úgy ébredünk, hogy életünk legjobb döntését hoztuk meg néhány órával azelőtt… Minden szám a minket összekötő kapcsolatokat élteti, és arra buzdít, hogy ragadjunk meg mindent alkalmat, amiben örömünket lelhetjük, mert ki tudja, meddig élvezhetjük az életünket.

Az új lemez dalait nemsokára élőben is meghallgatatjuk majd – hiszen a Bastille idén nyáron is Magyarországra látogat: augusztus 21-én Zamárdiban, a Strand Fesztiválon lépnek fel.

KJJR