Kezdőlap Kecskemét Egy vérből valók vagyunk

Egy vérből valók vagyunk

XVII. alkalommal rendezik meg Kerekegyházán az Arató Fesztivált, melynek színes kavalkádjához ebben az évben a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat is csatlakozik augusztus 19-én. A rendezvény során a látogatók többek között bepillantást nyerhetnek testvérmegyéink táncegyütteseinek magával ragadó lendületébe és megkóstolhatják térségünklegkiválóbb rozé, vörös és fehér borát, valamint Bács-Kiskun megye kenyerét, a „Boldog kenyeret” is.

BOLDOG KENYÉR- MEGYE KENYERE 2019

Idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal készítjük elMegyénk Kenyerét. Bács-Kiskun megye települései ismét példaértékű összefogásról tettek tanúbizonyságot, amikor is csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, mely során megsütjüka „Boldog kenyeret”.

A „Bács-Kiskun boldoggá tesz…” zászló alá ismét felsorakoztak falvaink, városaink, hogy a közösségi kenyérrel is szimbolizálják az együvé tartozásukat, együtt gondolkodásukat, összefogásukat.

Az elmúlt hetekben több mint kettőszáz kilogramm búzát küldtek térségünk minden tájáról, amelyből 100 kilogramm kenyér készül, valamint további 100 kilogramm „Boldog liszt” formájában fogja kifejezni az elmúlt évek közös munkáját.

Bács-Kiskun megye kenyerét Király Roland, házias ízeiről ismert hagyományőrző pékmester fogja készíteni, amelyet a megyei kenyér egyházi áldása után meg is kóstolhatnak az érdeklődők.

ÉRTÉKEINK A KÁRPÁT-MEDENCÉBŐL

A fesztivál színpadán többek között testvérmegyéink kápráztatják majd el a közönséget, Kerekegyházára varázsolva a kárpát-medencei kultúra sokszínűségét.

Fergeteges műsorral készül a Vajdaságból, Topolyáról érkezett Cirkalom táncegyüttes, melynek tagjai olyan fiatalok, akik szívügyüknek érzik a magyar kultúra őrzését, ápolását és ennek tovább örökítését a jövő nemzedékeire. Teszik ezt oly módon, hogy Vajdaság szerte nevelik, oktatják a fiatalokat a magyar néptánc és népzene szépségeire és tiszteletére. Többszörös nívódíjas és tizenegyszeres kiválóan minősült táncegyüttes. Három Martin-plakett tulajdonosa. A Fölszállott a páva tehetségkutató verseny 2014-es évad néptáncegyüttes kategóriájának győztese. A fesztiválon előadott műsorukban Vág-Garam közi és hajdúsági táncok szerepelnek. A fellépés során kíséri őket a Csalóka zenekar.

Hargita megyéből a Szilvamag Néptánccsoportmutatja meg tudatását. A csoport hat éve alakult Oroszhegyen, a szilvából készült finomságok otthonában. A falu lenyűgözi az arra látogatókat páratlan vendégszeretetével, az őt körülvevő hegyes-dombos vidékkel, valamint a helyiek hagyományőrzés és munka iránti szeretetével.  A községben több tánccsoport is működik egyszerre, a Szilvamagban 16 és 30 év közötti fiatalok táncolnak, akik egy igazán összetartó közösséggé formálódtak.

A színpadon láthatjuk még az Erdélyből érkezett, háromkúti Petőfi Sándor Általános Iskola bemutatóját. A gyerekek egy kis csángó közösség képviseletén szerepelnek majd, akik rengeteg, számunkra hétköznapi lehetőségtől elzártan, a Kárpátokban élnek, egy alig megközelíthető kicsiny faluban.  A közösségnél nyár elején tett látogatást a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat küldöttsége Rideg László közgyűlési elnök vezetésével, ahol megmutatták, hogy sok-sok száz kilométerre tőlünk, távol a világ zajától él a hagyományok ápolása, melyet fellépésük során mi is megcsodálhatunk.

Programjaink keretet adva, Szekeres Kamilla énekét hallgathatjuk meg fellépőink színpadra állása előtt, illetve műsorunk végén. A 14 éves kiskunmajsai tehetség aktív tagja a megyei értékké nyilvánított Mayossa Hagyományőrző Egyesületnek. Számtalan térségi és országos versenyen szerzett kimagasló eredményeket. Előadásainkat az „Ó, Szent István, dicsértessél”moldvai csángó népdallal nyitja meg és az Ismerős Arcok:„Nélküled”című dalával zárja.

BÁCS-KISKUN REMEKEI

A megyei önkormányzatunk elkötelezett, hogy támogassa a minőségi termékeket előállító gyártókat és közvetve, vagy közvetlenül tegyen a megyei identitás, a „boldog megye” életérzés kialakításáért, a legkiválóbbak elismeréséért, ezért minden évben megválasztjuk térségünk legjobb borait, pálinkáját, legkiválóbb főzdéjét és feltörekvő borászát.

Most Kerekegyházán mutatkoznak be megyénk büszkeségei, ahol az érdeklődők meg is kóstolhatják térségünk legkiválóbb borait és pálinkáit. A fesztiválonképviseltetik magukat a legjobbak legjobbjai:a Mátyás Pálinkaház, a Font Pincészet, az Eredet Pincészet, a Koch Pincészet és a 2019-es év feltörekvő borászai Sziegl-Nagy Petra és Sziegl Balázs. Nedűikről mesélnek majd, melyeket meg is kóstolhatnak a hozzánk betérők.

Az Arató Fesztiválon való részvétellel célunk, hogy ezen a naponfelhívjuk a figyelmet a határainkon átnyúló kulturális és gazdasági kapcsolatok fontosságára, az együtt gondolkodásra, megyénk közös képviseletére, közösségi élményeink jelentőségére, értékeink sokszínűségére.

———————————————————————

Háromkút – háttéranyag

Júniusban tett látogatást a megyei önkormányzat delegációja Háromkút településen, ahová ajándékot vittünk és megismerkedtünk a kis csángó közösséggel. A látogatáskor Rideg László közgyűlési elnök meghívta a gyerekeket és tanítóikat Bács-Kiskun megyébe, hogy mutassák be gyönyörű viseleteiket, hagyományőrzésüket. A kis közösség gyerkőcei még szinte a falu határát sem lépték át, ezért is egy életre szóló élmény lesz nekik az anyaországba való látogatás.  A kis csapat 19-én fellép Kerekegyházán az Arató Fesztivál kiegészítő rendezvényeként megtartott, „Egy vérből valók vagyunk” Kárpát-medencei kulturális műsorban.

Augusztus 20-án a megyei önkormányzat munkatársai kalauzolják a gyerekeket a vadasparkba és a fürdőbe.

A fellépők költségeit a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzata Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett, „Testvér –települési programok és együttműködések” című felhívásra benyújtott, sikeres pályázat keretein belül biztosította.