Kezdőlap Kecskemét Erődemonstráló bemutatkozás olimpiai csapathajóinktól

Erődemonstráló bemutatkozás olimpiai csapathajóinktól

Három olimpiai számban is fantasztikusan debütáltak a magyar csapathajók 500 méteren: a Balla, Devecseriné kenu páros, valamint a női és a férfi kajak négyes is megnyerte futamát az ICF olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Egy parakvótát is sikerült szereznünk a második versenynapon. Ez történt a csütörtök délutáni programban.

A Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István 500-as férfi kajak négyes is bemutatkozott a vébén, nem is akármilyen teljesítménnyel, hiszen a végső győzelemre is nagy eséllyel pályázó spanyolokkal és az oroszokkal egy futamban szerepelve is meg tudták nyerni az előfutamot. Itt azonban annyi induló van, hogy mindenképp kell még egy középfutamot menni. Az 1 perc 18,01 másodperc mindenesetre eddig a legjobb idő a négyesek között a vébén.

Nádas Bence: „Fantasztikus volt belülről. Amikor elkezdett fájni, akkor a szurkolók adtak még egy kis plusz erőt. Ez az eddigi legjobb időnk, reméljük, hogy tudunk még ezen faragni.”

Tótka Sándor: „Ebből az időből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, de azt látjuk, hogy jók vagyunk a többiekhez képest is.”

Birkás Balázs: „Elfáradtam. Jól sikerült a pálya, kihajtottuk magunkat.”

Kuli István: „Önbizalomnövelésnek ez nagyon jó volt, hiszen eddig abból nem kaptunk sokat az elmúlt időszakban. Nagyon várjuk már a középdöntőt.”

A női 500-as négyes is debütált, hasonlóan fantasztikus teljesítménnyel. A világbajnokság előtt még úgy volt, hogy Medveczky Erika ülhet majd az első helyen, de végül a 19 éves Gazsó Alida Dóra lett a stroke, mögötte sorrendben Csipes Tamara, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra foglalt helyet a hajóban. Egyelőre ez remek összetételnek tűnik, hiszen a magyar egység a németeket is egy hajóval megelőzve végzett az élen előfutamában, és ezzel egyből a fináléba került.

Csipes Tamara: „A beülési sorrenden már nem módosítunk. Jó pályát mentünk, bár a rajtot szokás szerint nagyon elrontottuk. Ezzel együtt nagyon biztató a dolog.”

Medveczky Erika: „Tudunk jól rajtolni, és majd a döntőben meg is mutatjuk. A végében még maradt, mert kinéztem balra, és láttam, hogy nincs veszélyben a döntőbe jutásunk.”

Gazsó Alida Dóra: „Nem volt lámpalázam. Hallottam a közönséget, de ki tudtam zárni. Tami mondta 200-nál, hogy nyugi, mondom rendben, akkor nyújtsunk egy kicsit.”

Bodonyi Dóra: „A rajtunk nem volt jó, a végében maradt még egy kicsi, a többi rendben volt.”

A női kenusok egyik olimpiai számában, C-2 500 méteren a kanadaiak távollétében a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső kettős a legnagyobb esélyes. A győri lányok ehhez méltó módon nyerték meg előfutamukat, bejutva ezzel automatikusan a döntőbe.

Balla Virág: „Nagyon jó érzésű pálya volt, nem gondoltam, hogy az előfutam után ilyen jó érzésekkel fogok kiszállni. Az volt a taktikánk, hogy kirobbanunk a rajtnál, és megpróbáljuk uralni a mezőnyt, ez sikerült is.”

Devecseriné Takács Kincső: „Nem borította fel a taktikánkat a többi egység. Virág annyira eltalálta a ritmust, hogy élvezet volt alátolni a hajót.”

A Korisánszky Dávid, Mike Róbert, Bakó Tamás, Sáfrán Mátyás kenu négyes 500 méteren előfutamában másodikként zárva, szintén bejutott a döntőbe.

Korisánszky Dávid: „A harmadik helyet akartuk megszerezni, hogy ne az oroszok mellé kerüljünk a döntőben, de a románok áthúzták a számításainkat, és megálltak a végén, így megelőztük őket. Nem baj, kapaszkodnunk kell az oroszokra végig a döntőben.”

Sáfrány Mátyás: „Tartani kell a lépést az oroszokkal az első 300 méteren, és utána ők is fáradni fognak. Ha egy hajón belül maradunk, akkor nem kapunk vizet. Még jól is kijöhetünk belőle.”

Bakó Tamás: „Nekem szerencsére ugyanaz lesz a dolgom a döntőben, mint az előfutamban, nem kell kinéznem, csak lekövetnem Korist.”

Mike Róbert: „Nem fárasztott le se a délelőtti futam, sem ez, szerencsére el van nyújtva a program.”

A délutáni egyébként a női kenusok egyes versenyével indult 500 méteren, ahol Bragato Giada remek evezéssel bejött a középdöntőben a harmadik helyre, amely azt jelentette, hogy a 20 éves tehetség bejutott a fináléba.

„Mindent megtettem, hogy betartsam a taktikát. Ilyen körülmények között még nem versenyeztem Szegeden, a pálya remek, nagyon jól megvalósították a terveket, itt vannak a családom tagjai, a barátaim, és a magyar szurkolók is fantasztikusak. Nagyon erős a mezőny, bárhol végzem a döntőben, elégedett leszek” – nyilatkozta Bragato Giada.

A következő számban, férfi K-1 500 méteren Dombvári Bence a középdöntőben hatalmas csatát vívott a németek olimpiai és világbajnok klasszisával, Tom Liebscherrel és az ukránok vb-bronzérmesével, Oleh Kukharykkal. A hajrát jobban bírta a magyar versenyző, így futamgyőztesként jutott a döntőbe.

„A taktikám mostanában hasonló, mivel nem tudok úgy elindulni, mint régen, ezért mindegyik száz méteremre ugyanúgy koncentrálok, ha már az első 100 nem megy úgy. A futam előtt nem gondoltam arra, hogy demonstrálhatok azzal, ha megverek egy olimpiai bajnokot, ez közben alakult így, amikor láttam rajta, hogy szerintem ő sem akar mindent beleadni. Nem tudom, ennek mennyire volt taktikai jelentősége a döntőre nézve. Most 95 százalékot mentem, ha kijön az a maradék öt százalék, akkor az első két hely valamelyikén végezhetek” – nyilatkozta Dombvári.

A nap egyetlen magyar érdekeltségű döntőjében a parakenusok között VL2-ben Juhász Tamás az ötödik, Suba Róbert pedig a hatodik helyen végzett. Juhász ezzel az ötödik hellyel paralimpiai kvótát szerzett. „Nagyon örülök a kvótának, de össze kell szednem magam, mert jövőre biztosan nagy harc lesz közöttem és Robi között, hogy melyikünk induljon a paralimpián” – mondta Juhász Tamás.