Kezdőlap Zenei élet Jackson Browne: Runningon Empty

Jackson Browne: Runningon Empty

Jackson Browne legnépszerűbb albuma, a ’Runningon Empty’ remaszterelt verziója CD és vonyl változatban is újra az üzletekbe kerül. Az utólagos keverési stúdió munkálatoka tmaga Browne felügyelte.

Az album Jackson Browne: RunningonEmpty1977-es turnéjának 10 állomásán készült olyan zenészek közreműködésével, mint Danny Kortchmar (gitár), David Lindley (hegedű, steel gitár), Craig Doerge (billentyű), Leland Sklar (basszus), Russ Kunkel (dob) vagy Doug Haywood és Rosemary Butler (vokál).

Maga a koncertalbum is megjelentmég Mikulásra – 1977. december 6-án – és a Billboard pop lista harmadik helyéig ugrott fel, ahol 65 hétig biztosan tartotta is helyét; és a címadó dal is felkerült a kismez lista tízedik helyére. Két évvel később: 1979-ben pedig a Grammy díjátadón a lemezt „Az Év Albuma” – a címadó dalt pedig a „Legjobb Pop Férfi Előadás” díjra jelölték.

Jackson Browne: RunningonEmpty című albuma nagyon jó kritikákat kapott a szaksajtótól is – és a szakma elismerése találkozott a közönség fogadtatásával. A Runningon Empty a megjelenését követően az Egyesült Királyságban és Németországban aranylemez, Kanadában platina – az Egyesült Államokban pedig a hétmillió (!!!) eladott példányszámmal hétszeres platinalemez lett.

A tizennyolcmillió eladott lemezével a hetvenes-nyolcvanas években hatalmas karriert befutott amerikai énekes-gitáros, és a neves Rolling Stones Magazine által „Minden Idők 100 Legnagyobb Dalszerzője” közé választott Jackson Browne azt a tipikusan lágyan countrys-popos amerikai kor-életérzést tükrözi vissza dalaiban, melyet Neil Young, a CSN&Y, vagy az Eagles akkoriban készült lemezein is hallottunk.

Jackson Browne legsikeresebb albuma: a Runningon Empty pedig most elegáns kiadásban, újrakeverve – eddig sosem hallott minőségben – ismét meghallgatható a Warner lemezkiadó vadonatúj megjelenésein.

Komlós József JR