Kezdőlap Kecskemét Megvan az első magyar világbajnoki cím!

Megvan az első magyar világbajnoki cím!

A parakajakos Kiss Péter fantasztikus versenyzéssel megszerezte az első magyar érmet, és mindjárt az első aranyérmet az ICF olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. Rajta kívül Varga Katalin is kvótát szerzett, de az épeknél az olimpiai számokat tekintve továbbjutott Kozák Danuta, Kiss Tamás és a Kammerer, Gál páros is. Összefoglaló a péntek délelőtti történésekről.

Várható volt, hogy az idén berobbant, 16 évesen Európa-bajnoki címet nyert Kiss Péter a szegedi világbajnokságon is érmet nyerhet, de a legmerészebb álmok váltak valóra: a fiatal parakajakos elképesztően érett versenyzéssel győzött a KL1-es kategóriában, megszerezve ezzel a magyar küldöttség első érmét. És nem mellékesen a paralimpiai kvótát.

„A hátszél nem könnyítette meg a rajtot, nem úgy akadt a lapát, ettől féltem is a verseny előtt, de tudtam, hogy ha nem borulok be, akkor utána nem lesz baj, bele tudok majd pörgetni. Az utolsó 50 méteren nagyon izgultam, hogy mi lesz, nem hittem el, hogy van ilyen, de a szurkolók tényleg beordítottak a célba. Ha ők nincsenek, szerintem nincs meg az aranyérem se. Az edzőmnek, a családomnak és a barátaimnak is nagyon köszönöm a támogatást! A paralimpián is hasonló a célom egy még komolyabb felkészülés után” – mondta az újdonsült világbajnok.

Ugyanebben a számban Suba Róbert ötödik lett, majd a következő paradöntőben, női KL2-ben Varga Katalin hatodikként zárt, amellyel megszerezte a magyar csapat második kvótáját.

„Elégedetlen vagyok, nem erre készültem, de ez a hatodik hely is kvótát ér – kezdte Varga Katalin. – Látszik, hogy nagyon erős a mezőny, a két brit utolérhetetlen, mennek, mint a gőzmozdony. A hátszél nem zavart, rövidíti a pályát, bár technikailag nem vagyok túl jó benne. Szerettem volna dobogós helyen végezni ez előtt a fantasztikus közönség előtt, de remélem, hogy lesz még itt világbajnokság, amelyen elindulhatok, és valóra válthatom az álmomat.”

Kozák Danuta volt a nap első magyarja, aki vízre szállt. A K-1 500 méteres előfutamból nem lehetett egyből a fináléba kerülni, ötszörös olimpiai bajnokunk pedig másodikként jutott tovább a középdöntőbe.

„A tegnapi nap után rendbe kellett tenni a fejemet – utalt a páros kizárásra. – Ez a nagy hátszél már zavaró, de nem volt olyan rossz a pálya. Próbáltam jó érzéssel kajakozni. Nem tudom, hogy mi lesz a döntőben, most egyelőre a középfutamra koncentrálok, lentről építkezem.”

Egy másik olimpiai számban, C-1 1000 méteren ugyancsak a középdöntőbe lehetett kerülni, a mezőny erősségét jelzi, hogy hat előfutamot rendeztek. Kiss Tamás második lett a saját futamában, ezzel továbbjutott.

A Kammerer Zoltán, Gál Péter István kajak páros 1000 méteren előfutamában a negyedik helyen zárt, így szintén középdöntős.

Kammerer Zoltán: „Szerettünk volna egy jót versenyezni, de az első 100 méteren eldőlt, hogy a negyedikek leszünk. Nem mentünk maxot, ennél azért többet tudunk. Szombaton éles pályát kell teljesítenünk, a kvótákat pedig vasárnap osztogatják, szóval jól állunk.”

Gál Péter István: „Ez egy 85-90 százalékos pálya volt, nem azt mentük, amit tudunk, bőven van még bennünk, amit a középfutamban majd kihozunk magunkból. Hihetetlen érzés volt itt versenyezni, kevesen vannak még kint, de máris éreztem a közönség biztatást. Ez tíz százalék pluszt jelentett.”

Jobban ment a Balaska Márk, Apagyi Levente kettős, amely 200 méteren több mint egy hajót adott a teljes mezőnynek, és futamgyőztesként azonnal a fináléba jutott.

Apagyi Levente: „Nagyon érdekes, mert otthon a válogatón sokkal jobban izgulok, ahhoz képest itt nem volt semmi gond. Így terveztük, hogy megyünk egy max pályát, és megnézzük, hogy a többiek hogyan mennek hozzánk képest.”

Balaska Márk: „Megismertük egymást Levivel, akivel az edzésen kívül is összhangba kerültünk, szerintem nem lesz gond a döntőben. Ha már itt vagyunk Magyarországon egy világbajnokságon, akkor legyen már egy fényes érem a nyakunkban!”

Balla Virágnak és Devecseriné Takács Kincsőnek nem a 200 a száma, de előfutamukból így is bejutottak a döntőbe.

Balla Virág: „Ráhangolódás volt az 500-ra. Gyakoroltuk a rajtot, és hogy minél jobban kikapjuk a lapátot, mivel hátszél van.”

Devecseriné Takács Kincső: „Nekünk ez az időjárás is kedvez, hiszen Virág mindenhez tud alkalmazkodni, nekem pedig csak le kell őt követnem.”

A délelőtt zárószámában Bodonyi András C-1 500 méteren a B döntőbe jutott.