Kezdőlap Kecskemét Nagy figyelem fogadta a térség településeinek kiállítását a Hírös Hét Fesztiválon

Nagy figyelem fogadta a térség településeinek kiállítását a Hírös Hét Fesztiválon

Eredményesen zárult a 2019. augusztus 17-25. között az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület által megrendezett XXII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár.

A kistérségi települések összefogása révén, új helyszínen, de a megszokott magas színvonalon, immáron 22. alkalommal állított ki 14 település mintegy 100 termelője, kézműves mestere a Hírös7 Fesztiválon.

Idén a Kossuth-szobor környéke adott helyet a kiállításnak, ahol Kecskemét környékének települései mutatkoztak be az év legnagyobb térségi seregszemléjén, kiállítással, kulturális műsorokkal, és gazdag termékkóstolóval megismertetve és megszerettetve a kézműves mesterségek műhelytitkait, a helyben megtermelt, kiváló minőségű élelmiszereket, a tájegységre jellemző alapanyagokból készült egyedi termékeket.

A kiállítás egyik különlegessége a Tiszaalpár nagyközség 900 éves múltra visszavezethető ősmagyar kultúráját bemutató jurta pavilon volt, de először a Hírös Héten kerültek bemutatásra a közelmúltban elkészült települési turisztikai kisfilmek is.

A kiállítás megrendezésének legfőbb célja az volt, hogy a látogatók megismerjék a környező települések értékeit, sokszínű kulturális és turisztikai kincseit, vonzerőit, azokat a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket, akik minőségi, biztonságos, e tájegységre jellemző alapanyagokból készült és egyedi termékeikkel magasabb kulináris és esztétikai élményt nyújtanak tudatos vásárlóiknak.

Idén sem maradt el a zenés térségi felvonulás és gálaműsor, mely augusztus 18-án került megrendezésre. A látványos felvonulás a Kossuth-szobortól indult és egészen a nagyszínpadig tartott.  A kulturális csoportok saját városuk zászlaja alatt vonultak a 0 km kőig, ahol sorba rendeződve megköszönték a figyelmet, majd kezdetét vette a három órás gálaműsor, mely a leglátványosabb térségi produkciókat foglalta magába, 6 fellépő csoport táncos, könnyűzenei előadásával.

Az elmúlt évek hagyományát folytatva a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórum idén 20. alkalommal, 2019. augusztus 23-án pénteken 10:00 órától várta a kedves érdeklődőket a Hírös Város Turisztikai Központban. A fórum fővédnöke és egyben egyik előadója is Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, levezető elnöke pedig Szabó György Jakabszállás község polgármestere volt. A fórumon bemutatásra került többek között a 2014-2020 Vidékfejlesztési Program végrehajtása, valamint a vidékfejlesztés aktuális kérdései, de szó volt a magyar mezőgazdasági termékek piacra jutásának lehetőségeiről is. Államtitkár úrtól megtudhattuk, hogy 2019. augusztusáig összesen 247 000 kérelem került elbírálásra, melyből országos szinten 187 000 kérelmet támogattak. 1.317 milliárd forintra már megszülettek a támogatói döntések. Új pályázati kiírások pedig idén ősszel és jövőre várhatóak még.

Immáron hagyomány, hogy egy szakmai zsűri díjazta a térségi kiállítók bemutatkozását. Idén Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának Nagydíját Jakabszállás község önkormányzata érdemelte ki, míg a közönségdíjat (672 darab facebookon leadott szavazat alapján) Felsőlajos község önkormányzata nyerte el.

A kiállítást megelőzően meghirdetésre került az V. Aranyhomok Térségi Lekvárverseny három – hagyományos ízű, vegyes gyümölcslekvárok, illetve különleges, kreatív lekvárok – kategóriában, melyre szép számmal érkeztek nevezések. A mintegy 84 beérkező lekvárok szakmai zsűrizése megtörtént, 3 kategóriában 3 nyertes került kiválasztásra. Az abszolút győztes a lajosmizsei Kozma Márta lekvárja lett, mely elnyerte a „Térség lekvárja” címet. A díjra nevezett termék csillagánizs fűszerezésű sárgabarack lekvár a különleges, kreatív gyümölcslekvár kategóriában indult. Az abszolút nyertes nyereményként egy Weninger befőzőautomatát vehetett át.

A 9 napos seregszemle alatt a térségi kézművesek műhelytitkai is feltárultak foglalkozásaik által. Az érdeklődők betekintést nyerhettek többek között a vesszőfonás, a papír merítés, a falusi mosás, mézeskalács díszítés és a csipkeverés rejtelmeibe.

Ezúttal is érdemes volt kilátogatni a fesztiválra, megkóstolni a helyi termékek hamisítatlan ízét, gyönyörködni a kézműves termékek és a térség értékeibe, felszabadultan élvezni a kulturális programok hangulatát!

www.aranyhomok.hu

www.facebook.com/akegyesulet