Kezdőlap Zenei élet Pátkai Rozina: Taladim

Pátkai Rozina: Taladim

Zenei és irodalmi csemegéket egyaránt tartogat Pátkai Rozina új lemeze, aki a hazai jazzből és komolyzenéből ismert kiváló alkotótársaival vette fel Taladim című lemezét.

Pátkai Rozina az az énekesnő, aki Magyarországtól Amerikáig felhívja magára a figyelmet csodás hangjával, előadásával, személyiségével. Ő az, akiről már mindannyian hallottunk, akit tehetsége a legjobb énekesnők közé emelt.

Pályáját klasszikus énekkel kezdte az olasz gyökerekkel rendelkező, magyar énekesnő, aki több mint négy éve robbant be a zenei köztudatba. Számos nemzetközi verseny díjazottja, zenekarával – különböző felállásokban – a bossa nova, a brazil dallamvilág képviselői, de az improvizáció is közel áll hozzájuk. Rozina és zenekara 2014 augusztusában nyerte el dzsessz dal kategóriában először az amerikai Independent Music Awards szakmai díját, majd az azt követő évben első nagylemeze, a Vocé e Eués a Samba Chuva (2015) kislemezén megjelent saját dal, az Ai, Nao (Tóth M. – Bán Zs.) is szakmai díjban részesült.

Pátkai Rozina kísérletező kedvű, intuitív előadó, aki az elmúlt években számos alkalommal meglepte közönségét, először elektronikus zenei kísérleteivel, később rajzaival, kollázsaival, fotóival keltett nagy feltűnést. Kamaratrióját ugyancsak kísérletező attitűddel rendelkező zenészek alkotják: Ávéd János kortárs zeneszerző és jazz-szaxofonos és a Montreux-i Gitárverseny különdíját is elnyert Ifj. Tóth István gitárművész.

A trióhoz a Taladim című új lemezen napjaink magyar komolyzenei életének egyik legismertebb előadója, a csellista Rohmann Ditta és a mostanra már nemzetközi jazz zenei színtéren is elismert ütőhangszeres, Dés András mellett a dalok hangszerelését is készítő, és szintetizátoron a basszus alapot is biztosító Fenyvesi Márton is csatlakozott.

Taladim című közös lemezük már első pillanatban megragadja a hallgatót a mainstreamtől távoli, izgalmasan egyedi hangzásvilágával, változatos, intelligens, színes fordulataival. Ilyennek tekinthetjük persze a szövegalapot is már önmagában: hiszen Pátkai Rozina itt felhangzó tizenhárom dalának tulajdonképpen erős irodalmi alapja van.

Az ELTE-n magyar szakot is végzett énekesnő indíttatása teljesen érthető – és egyértelműen pozitív hozadéka ez a versekre is építkező lemez, melyen Elliot, Blake, Verlaine. Lorca, Juhász Gyula, vagy éppen Tóth Árpád éppúgy társszerző, mint Pátkai Rozina maga, és mellette közvetlen zenésztársai: Ávéd János és ifj. Tóth István.

A végeredmény pedig egy kifinomult zenei kalandozás, melynek során a nyitódal népzenei gyökerű mondókáit idéző hangulatától a Lolereien át elutazunk egészen a francia ősz hangulatáig. Egy zeneileg szerte ágazó indíttatású csapat által létrehozott, értékes, tartalmas vállalkozás keretében.

Komlós József JR