Kezdőlap Kecskemét Töltsük meg együtt 1000 rászoruló gyerek iskolatáskáját!

Töltsük meg együtt 1000 rászoruló gyerek iskolatáskáját!

Rászoruló iskolások javára indít országos akciót az Ökumenikus Segélyszervezet

40 hívás a 1353 adományvonalra most tanszercsomagot jelent egy gyermeknek   

Iskolakezdés együtt! címmel hirdet országos pénzadománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet 1000 gyermek beiskolázásának támogatására. A Segélyszervezet idén is gyermekenként 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal szeretné támogatni a nehéz sorsú iskolásokat. Célkitűzés, hogy a segítség már az első becsöngetés előtt célba érhessen. Az összefogáshoz bárhonnan lehet csatlakozni a 1353-as adományvonalon, melyre minden hívás és SMS indításával 250 forintot lehet adományozni.  

Megtölteni az iskolatáskát – esélyt adni a felzárkózásra

Egyszerű, de annál kifejezőbb módon mutatta be az Ökumenikus Segélyszervezet az idei Iskolakezdés együtt! akciójának lényegét a mai budapesti kampányindító sajtótájékoztatóján. A rendezvény helyszínét mintegy 100 üres iskolatáskával rakták tele, azt üzenve ezzel: két héttel a tanévkezdés előtt még üres annak az 1.000 magyarországi rászoruló gyermeknek az iskolatáskája, akiknek beiskolázását iskolaszerek beszerzésével szeretnék támogatni. Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a 13 éves Ibolyát és három testvérét együtt egyedül nevelő édesanya megindító történetén keresztül mutatta be, hogy milyen nehéz sorsú családoknak és mekkora segítséget jelent az Iskolakezdés együtt! adománygyűjtés. Ibolya nagyon jó sportoló – kosárlabdázik és futballozik –, kitűnő tanuló és emellett sokat segít édesanyjának a háztartásban. Mivel az egyik gyermek középsúlyos értelmi fogyatékkal él, különösen is nagy segítséget jelent a kislány és családja számára az Ökumenikus Segélyszervezet minőségi tanszerek formájában nyújtott támogatása. Az idén már nyolcadik alkalommal meghirdetett adománygyűjtés részleteit ismertetve az elnök-igazgató elmondta, hogy az utóbbi években többször megismételt kutatásaik alátámasztják azt a tényt, hogy szinte a teljes magyar lakosság megítélése szerint jelentős költségekkel jár az iskolakezdés, egyes családok számára pedig vállalhatatlanul nagy kiadást jelent a gyerek(ek) beiskolázása. Az elnök- igazgató kifejtette: tapasztalataik szerint egyes nehéz helyzetű családok az élelmiszeren, mások a rezsiköltségen spórolnak tanévkezdéskor, vannak, akik a hitelük törlesztő részletét nem fizetik be ilyenkor időben. A rászoruló családokban gondot okoz az új ruhák, az iskolatáska, az írószerek, a tornafelszerelések beszerzése. Lehel László kiemelte: a Segélyszervezet akciója a legszegényebb családoknak szeretne segíteni,annak érdekében, hogy az iskolakezdés számukra se az eladósodásról, hanem a felzárkózás esélyéről szóljon. Az iskolakezdés költségeit jellemző számok arányában elmondható, hogy a Segélyszervezet iskolásonként adott 10.000 forintos támogatása jelentős segítséget nyújt a családoknak. A segélyakció keretében támogatott gyerekek a Segélyszervezet országos intézményhálózatának látóköréből lettek kiválasztva a nyár folyamán, hogy mindegyikük személyre szabott és a szükséglete szerinti támogatást kaphasson. A program keretében a hazai 1000 rászoruló mellett a tervek szerint idén is további több száz erdélyi, vajdasági és kárpátaljai magyar gyermek kaphat beiskolázási segítséget.

A sajtótájékoztatón az iskolaszerek szakértőjeként és az akciót éve óta segítő Herlitz Hungária ügyvezetőjeként megszólalt Vincze Zoltán, hangsúlyozva: a minőségi tanszer azért is különösen fontos, mert meghatározhatja a gyermek viszonyát az iskolába járáshoz. Ha egy gyereknek hiányos vagy rossz állapotú tanszerekkel vág neki a tanévnek, az szégyenérzetet okozhat, aminek következtében a gyerek nem szívesen ül be az iskolapadba, ami az egész tanuláshoz való viszonyát meghatározhatja.   

Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató kifejtette, az Ökumenikus Segélyszervezet célkitűzése, hogy a kiválasztott 1000 gyermek már az első becsengetés, azaz szeptember 2-a előtt megkaphassa a csomagot. Ennek érdekében, a következő két hétben egy nagyon intenzív adománygyűjtő kampányt indít a segélyszervezet, illetve az adományok beérkezésével párhuzamosan elindul a csomagok összeállítása, csomagolása és kiszállítása. Az augusztusi segélyakción túlmutatóan,  az Ökumenikus Segélyszervezet idén is vállalja, hogy a célként kitűzött 1000 gyermek 10 ezer forint értékben történő támogatásához szükséges 10 millió forinton felül beérkező összegből országos intézményhálózatának Kapaszkodó programjaiban részt vevő, mintegy 2000 diák felzárkózását támogatja egész évben. 
Így lehet csatlakozni!Az összefogáshoz idén is a nagyon egyszerűen lehet csatlakozni. Már él a 1353-as adományvonal, melynek tárcsázása hívásonként vagy SMS-enként 250 forint támogatást jelent. Átutalással vagy csekkbefizetéssel a 11705008-20464565 számlaszámon lehet csatlakozni a felhíváshoz, a közlemény rovatban feltüntetve az „Iskolakezdés” üzenetet. Szintén elérhető már a Segélyszervezet innovatív online adományozási felülete a www.iskolakezdesegyutt.hu oldalon, ahol néhány kattintással és egy bankkártyával tetszőleges összeget lehet adományozni. Idén is a gyűjtés stratégiai partnere a Magyar Posta, így a nagyobb postákon a csekkbefizetés mellett gyűjtőperselyekbe is várják az adományokat.  

Széleskörű összefogás: sok kicsi sokra megy
Wolf Kati nyolcadszorra az Iskolakezdés együtt! kampány arca. „A legnagyobb élmény számomra minden évben az, amikor személyesen adhatom át a csomagokat és láthatom a gyermekek arcán a meglepetést és az örömöt, a szülők szemében pedig azt, hogy milyen nagy kő esik le a szívükről” – mondta az ismert énekesnő, majd összefogásra buzdított: „A legszegényebb gyermekek számára ezek a tanszercsomagok többet jelentenek egy egyszeri ajándéknál: egy jó minőségű tolltartó, füzet, tornazsák vagy ünneplőruha esélyt kínál arra, hogy nehéz körülményeik ellenére ők is büszkén és örömmel ülhessenek be az iskolapadba. Mindenkit kérek, hogyha teheti – akárcsak egyetlen hívással is -, csatlakozzon az összefogáshoz, hiszen sok kicsi sokra megy!”Az Ökumenikus Segélyszervezet kéri a média képviselőinek együttműködését, hogy a felhívás a következő hetekben minél többekhez eljusson, és együtt esélyt adhassunk a legszegényebbeknek is teli iskolatáskával várni az első becsengetést! *** Gyermekek, akiknek együtt segíthetünk! 

  1. Egy az Ökumenikus Segélyszervezet által támogatott szülőpár komoly egészségügyi problémával küzd. Két fiuk van, az idősebb gyermek alsó tagozatába jár, öccse óvodáskorú, akire gyakran kell felügyelnie a nagyobbnak. Sokszor ő ébred fel hozzá éjszakánként, rendszeresen ellátja, figyel rá, gondoskodik róla. A feladat nagy terhet ró a gyermekre, s leterheltsége a mindennapjaira is rányomja bélyegét. Egy ideje elkezdett járni az Ökumenikus Segélyszervezet egyik vidéki intézményébe, ahol a szervezet által biztosított nyugodt, családias légkörnek, odafigyelő tanodai mindennapoknak köszönhetően sokat javultak a kisfiú körülményei. Aktívan részt vesz a közösség életében, tanulmányi eredményében is sikereket hoztak a foglalkozások. Az Ökumenikus Segélyszervezet által nyújtott tanévkezdési támogatás nagy segítséget nyújt a hátrányos helyzetű család számára. A segélyszervezet munkatársai szerint a szülők enélkül nem is tudnák megoldani a gyermek beiskolázását.
  1. Csaba 14 éves fiú, aki szerény anyagi körülmények között lakott korábban édesanyjával az Ökumenikus Segélyszervezet egyik vidéki családok átmeneti otthonában. Most szeptemberben kezdi a középiskolát a helyi gimnáziumban, szeretné, ha osztálytársai befogadnák. Úgy érzi, ebben az segítene, ha iskolai felszerelése és ruhái jó minőségűek lennének, így emiatt nem csúfolnák. Fiatalabb korában volt ilyen problémája az általános iskolában, és azt reméli, hogy a középiskolában új lappal indulhat, nem kell ezzel a nehézséggel szembesülnie. Az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! akciója ebben próbál segíteni Csabának.
  1. Egy édesanya a bántalmazó férje elől az Ökumenikus Segélyszervezet egyik átmeneti otthonába menekült kisfiával. Egy idő után sikerült önálló életet kezdeniük, egy kisvárosban telepedtek le. A mindennapi megélhetés nehézkes a család számára még úgy is, hogy az anya állandó munkahellyel rendelkezik. Fia speciális iskolába jár, ahol a tanszercsomag értéke jóval magasabb az átlagnál. Nagy segítség a családnak, hogy a tanszerek egy részét megkapják az Ökumenikus Segélyszervezettől az Iskolakezdés együtt! akció keretein belül.
  1. Egy több gyermekes családban három iskolás korú van: egy középiskolás lány, egy második osztályos kislány és egy szeptemberben első osztályt kezdő kisfiú. A család évekkel ezelőtt az Ökumenikus Segélyszervezet átmeneti otthonában lakott, jelenleg szociális bérlakásban laknak, rezsitartozásuk van, amit nehezen tudnak törleszteni. Emiatt az iskolakezdés anyagilag nagyon megterhelő a család számára. A szeptemberben első osztályt kezdő kisfiú nagyon várja az iskolát. Emlékszik a tavalyi évre, amikor nővére indult iskolába és nagyon szép tanszereket kapott az Ökumenikus Segélyszervezettől. A család sajnos önerőből idén sem tudja megvenni a szükséges tanszereket a gyermeknek, így nagyon örültek, amikor az segélyszervezet munkatársai jelezték, hogy idén is tudnak segíteni a beiskolázásban.