Kezdőlap Zenei élet Zaz: Effet Miroir

Zaz: Effet Miroir

A franciák csodafegyvere: Zaz „Tükörhatás” címmel mutatta be legújabb munkáját. Az énekesnő lemeze a chanson, a dél-amerikai gitár, a pop, a salsa és a rock elemeinek ötvözésével született meg, a végeredmény pedig hűen tükrözi Zaz művészi hitvallását.

A harminckilenc esztendős francia Isabelle Geffroy – miután hegedülni, zongorázni, gitározni – továbbá zeneelméletet, modern és etnikai zenét, jazz- és korál-énekést – tanult; 2001-ben kezdett popkarriert becenevén – a Fifty Fingers blues-bandában. Így lett Zaz először zenekaraiban – majd szólókarrierje, és 2010-től sorban megjelenő lemezei révén. A tanulmányai és utazásai közben magába szívott zeneiség pedig egységes egésszé állt össze különleges ízű és hangulatú művészetében.

Bár röviden csak a francia sanzon jelenlegi legnagyobb reprezentánsaként tekintenek rá – amint az Effet Mirroir albumon is megmutatkozik: Zaz egy nagyon összetett, színes, és érzékeny világú popszemélyiség. Művészetében egyszerre éppúgy ott vannak a jazzes elemek, a sanzonosság, valamint a soul és a blues hatásai, mint a popularitás.

Az Effet Mirroir is több igazi slágert tartalmaz, melyek közül nem is egy már megihlette a DJ-k fantáziáját, és ott van a táncparketteken. Zaz – bár elkötelezetten franciául énekel – sikeresen be tudott törni a nemzetközi zenepiacra is.Igaz, a Warnernél megjelent új anyagon egy számban:a „Que Vendrá” című dalban Zaz-ta francia mellett édesanyja nyelvén: spanyolul is halljuk énekelni.

Zaz karrierjének 2010-es indulása óta ez a negyedik nagylemeze, és már mintegy 4 millió albumot adott el. Ezen kívül két koncertlemeze is megjelent, és 2016-ban kétszer is fellépett Budapesten. Az új album a CD-változat mellett egyébként vinyl kiadásban is megvásárolható az üzletekben.

Komlós József JR