Kezdőlap Politika Brexit: az új Európai Parlament teljes súlyával az uniós álláspont mögött áll

Brexit: az új Európai Parlament teljes súlyával az uniós álláspont mögött áll

18-09-2019

plenáris ülés

A kilépési megállapodás igazságos, kiegyensúlyozott és jogbiztonságot teremt, fogalmaztak a képviselők egy szerdai állásfoglalásban, amelyben az EP ismét kiállt a rendezett kilépés mellett.

  • A képviselők elutasítanak minden kilépési megállapodást az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetését megelőző védőháló nélkül
  • A megállapodás nélküli kilépésért kizárólag az Egyesült Királyságot terheli a felelősség
  • Ha az Egyesült Királyság kéri, lehetséges a kilépési határidő feltételekhez kötött hosszabbítása

A „rendezett brexitet” támogató állásfoglalást 544 szavazattal, 126 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett fogadták el.

Az állásfoglalás szerint a kilépésről rendelkező megállapodás tiszteletben tartja az Egyesült Királyság feltételeit és az Unió alapelveit, és tisztességes és kiegyensúlyozott megoldást jelent.

Jogbiztonság

A Parlament hangsúlyozza, hogy a megállapodás ügyel az európaiak és a brit állampolgárok jogaira és életlehetőségeire, pénzügyi elszámolási mechanizmust biztosít az Egyesült Királyság kötelezettségeinek kiegyenlítésére, és figyelembe veszi az átmeneti időszakra vonatkozó brit igényt. A kilépési megállapodás emellett a nagypénteki megállapodás védelme és az Írország-Észak-Írország közötti együttműködés biztosítása céljából fenntartja a határ védőhálóját, ezzel pedig megőrzi a szigeten kialakult békét.

A képviselők az állásfoglalásban leszögezik, hogy készen állnak visszatérni az EU által eredetileg javasolt, csak Észak-Írországot érintő védőháló megoldáshoz (amely az ír-északír határról az Ír-tengerre tenné a kötelező határellenőrzést). Alternatív megoldásokat is megvizsgálnak, amennyiben azok jogilag elfogadhatók és a gyakorlatban kivitelezhetők, valamint összhangban állnak az uniós alapelvekkel. A képviselők azonban aláhúzzák: nem adják beleegyezésüket olyan kilépési megállapodáshoz, amely nem tartalmazza a védőhálót.

Egyedül az Egyesült Királyság a felelős a megállapodás nélküli brexitért

A legújabb brit fejleményekre utalva a képviselők rámutatnak: ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, azért, és a rendezetlen kilépés komoly következményeiért teljes mértékben az Egyesült Királyság kormányát terheli majd felelősség.

A Parlament azt is hangsúlyozza: a megállapodás nélküli brexit nem jelenti azt, hogy megszűnnek az Egyesült Királyság pénzügyi és egyéb kötelezettségei az Európai Unió felé. Az országnak továbbra is tiszteletben kell tartania az állampolgárok jogait és a nagypénteki megállapodást. Ezen előfeltételek teljesülése nélkül a Parlament semmilyen jövőbeli kapcsolathoz nem járul hozzá az Európai Unió és az Egyesült Királyság között.

A fejlemények tükrében a képviselők üdvözölték, hogy az európai intézmények és tagállamok felkészültek és vészforgatókönyveket fogadtak el a megállapodás nélküli brexit esetére.

A Parlament számára továbbra is a polgárok a legfontosabbak

Az Egyesült Királyságban élő uniós, és az Unióban élő brit polgárok jogai és életlehetőségei továbbra is a legfontosabb kérdés marad a Parlament számára. A képviselők aggodalmuknak adtak hangot az Egyesült Királyság letelepedési rendszerének végrehajtásával kapcsolatban. A képviselők arra biztatják a tagállamokat, hogy következetességgel és nagyvonalúan kezeljék az Unióban élő brit polgárok jogait, és biztosítsanak számukra jogbiztonságot.

Feltételhez kötött hosszabbítás

A képviselők nyitottak az 50. cikk szerinti tárgyalási időszak meghosszabítása felé abban az esetben, ha az az Egyesült Királyság erre irányuló kérése indokolt és konkrét célja van, mint például a megállapodás nélküli brexit elkerülése, általános választások vagy népszavazás, az 50. cikk szerinti eljárás visszavonása, vagy a kilépési megállapodás elfogadása. Hozzáteszik: a hosszabbítás nem befolyásolhatja az európai intézmények működését.

Háttér

A 2019. április 10-i rendkívüli európai csúcstalálkozón született megállapodás értelmében az Egyesült Királyság október 31-ig távozik az Európai Unióból.

A következő lépések

Az állásfoglalás az uniós állam- és kormányfők októberi csúcstalálkozója előtt megerősíti, hogy a Parlament továbbra is támogatja a jelenlegi uniós álláspontot. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság között született bármilyen kilépési megállapodás, jövőbeli kapcsolatról szóló vagy nemzetközi megállapodás életbe lépéséhez az Európai Parlament jóváhagyása szükséges.

További információ

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (2019.9.18.)

A vita felvételről (2019.9.18.)

Brexit-hírek oldal

Infografika (angolul)

Témába vágó, szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Michel Barnier brexit főtárgyaló a szeptemberi plenáris ülése brexit-vitáján

 
Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné

Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé

+ 36 1 1 411 3552
+ 36 30 60 30 575
[email protected]
@EP_Budapest
PÁLFY Katalin

Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé

+ 36 1 1 411 3549
+ 36 30 17 34 733
[email protected]
@EP_Budapest